KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



10.11.08

Ajakirjandusdaam Ameerika Ühendriikidest

Wõrgus on üsna palju saite ja blogisid, kus püütakse analüüsida ulme ja reaalse elu seoseid. Enamjaolt toimub see pisut üleoleval ja ilkuval toonil, et vaadake milliseid jaburusi ikka välja on mõeldud. Enamjaolt keskendutakse ka tehnikale, et lendavad autod ja muud jaburused.

1952. aastal ilmus eesti keeles Fjodor Kandõba romaan «Kuum maa» (Горячая земля; 1950), mille sisuks on võimsa allmaakatla ehitamine. Aga sellest ei taha ma siin kirjutada...

Kirjutan hoopis kõrvaolevast illustratsioonist (klõpsa suuremaks!), mis kujutab Ameerika Ühendriikide ajakirjanikku, keda iseloomustatakse lihtsalt:

Ta kõneles vene keelt peaaegu aktsendita. Välismaalast reetis temas peamiselt käitumisviis.

Edasi kirjeldab autor, kuidas daam pakub Nõukogude insenerile Družininile tuhat dollarit, et ta annaks oma ettekande Ameerika ajalehes avaldamiseks. Insener loomulikult keeldub ning isegi 1500 dollarit ei kõiguta ta kindlat meelt.

Ma jätaks kõrvale romaani kirjandusliku väärtuse ja jätaks ka arutlemata antud ajakirjanikuga seonduva stseeni. Mainiks vaid seda, et see illustratsioon oma jaburuses on mõneti vägagi lummav. Oli kummastav vaadata nõukaajal, on kummastav ka nüüd... selline eelpunk!

Kahjuks ei tea ma selle illustratsiooni autorit, sest raamatus polnud mingit vihjet kunstnikule.

Lingid:

3 comments:

Rents said...

Sul on õigus, tõesti lahe pilt :D

Metsavana said...

Pilt on lahe aga tegelane oli ise igav, oleks v2inud ikka rohkem kurja teha ning sahti ehitamist saboteerida.

Ulmeguru said...

Noh, see oligi selline konfliktivaba teos... kõige negatiivsem tegelane oli vist see mees, kes avariis paanikasse sattus ja uksi õhkida tahtis...