KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



7.1.09

Klassikaline Asumi triloogia Avon Booksi kirjastatuna

Ilmselt pole ulmes kuulsamat raamatusarja, kui on seda Isaac Asimovi triloogia Asumist. Jah, ma kirjutasin õieti, et triloogia! Loomulikult ma tean, et Asimov kirjutas hiljem kaks köidet ette ja kaks taha ning liitis kogu Asumi oma robotilugudega. Kirjaniku tuntus ja kuulsus põhineb siiski eelkõige n-ö klassikalisel Asumi triloogial.



Ilmselt oli nende raamatute populaarsus ja märgilisus põhjuseks, miks antud triloogia sai 1966. aastal auhinna kui kõigi aegade parim ulmesari. Tegu oli Ameerika ulmefännide auhinna Hugo ainukordse erikategooriaga... sest ei varem ega ka hiljem pole Hugol säherdust kategooriat olnud.

Auhinna tuules andis Avon Books 1966. aasta viimastel kuudel triloogia välja ka ühtses kujunduses pehmekaaneliste köidetena ning minuteada oli see esmakordne säherdune väljaanne... vähemasti inglise keeles.

Raamatute kaanepildid tegi Don Punchatz ning mulle need meeldivad, nagu antud kunstniku tööd üldse.

Hiljem kasutati neidsamu pilte ka kogu triloogiat koondava mahuka tellise kaanel, kuigi selle raamatu kaanel on teine ja kolmas romaan miskipärast kohad vahetanud. (Ilmselt on sealt ka lahti läinud see eksitus, mida näeb pidavalt wõrgupoodides, kus kolmas osa esitatakse teisena...) Kogumiku romaanidega andis välja Equinox Books, mis oli kuidagi seotud ka Avon Booksiga.

Viited

No comments: