KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



24.1.09

Tremors (1990)

Minu jaoks on hea film selline, et mida võib ja saab korduvalt vaadata. Jah, loomulikult tahan ka mina oma silmaringi arendada ja vaadata ka filme, mis seni nägemata, aga samas on ikka suur rõõm küll, kui leiad taaskord mõne filmi, mida võib vaadata ikka ja jälle.


Teinekord lihtsalt on nõnda, et tahad mingit kindlat ja garanteeritud emotsiooni ning siis on kord (või enam) nähtud film just see õige...


Sisu
Nevada osariigis on üks väga hale linn, nimeks Perfection ja elanikke kõigest 14. Linn on lagunenud, räämas ja allakäinud ning elanikud pole samuti kõikse jõukamad. Seetõttu on alati nõudlus vabade töökäte järele. Antud nišši kohalikul tööturul täidavadki Val ja Earl, kes on nõus naeruväärsete dollaritega ning suisa õnnelikud, kui veel ka tasuta süüa ja õlut saavad.


Pastoraalsele «idüllile» teeb lõpu suurte maa-aluste tõukude saabumine. Esialgu elukaid muidugi ei näidata, näidatakse vaid nende ohvreid... õigemini ohvrite jäänuseid... Elajad, kes filmi käigus «graboid» nimeks saavad, võtavad suuna Perfectionile. Kuna linn on üks paras pilpaküla, siis tuleb linna elanikel tõsiselt vaeva näha, et ellu jääda...


Õnneks on olemas leidlikud Val ja Earl ning olemas veel ka hästirelvastatud abielupaar Gummer.


Seosed
«Tremors» (1990) oli esimene, aga sai veel kaks järge ja ühe eelloo ning üks hooaeg tehti ka telesarja.


Hinnang
Noh, eelkõige muidugi tõuk ise ja relvahull Burt Gummer (Michael Gross), kes esimeses filmis pole just peategelane, kuid koos järgedega on temast saanud sarja sümbol. Inimene relvaga.


Tuleb ka kiita S. S. Wilsoni ja Brent Maddocki asjalikku käsikirja ning Ron Underwoodi lavastajatööd. Kevin Bacon (Val) ja Fred Ward (Earl) on peaosalistena samuti hea valik.


Äh, mis siin seletada, vaadata tuleb... ja vaadata võib seda korduvalt. Kui kallis kaasa avastas, et tõugu-filmide karp on taas nähtavale kohale ilmunud ja üks film on mängijas, siis kõlas ohe, et alles sa ju vaatasid. Minu vastus oli, et sel aastal pole veel vaadanud!


Viited

2 comments:

Paawo said...

Kle, mis sa arvad nende lojuste ja Dune Sandwormide omavahelisest seosest? Loomulikult on see olnud otsene inspiratsioon aga minu hinnangul võivad need olla vabalt sama liik. Lihtsalt siin filmis ei jõudnud lojuste väljaheidete õgimine ploti ja too mütoloogia ei keskendunud rappimisele.

Ulmeguru said...

Võibolla oleks arvanud, et seos isegi on, aga eile vaatasin just esimest korda lisasid ning seal stsenaristid seletasid, et kuidas üks neist tegi mereväele õppefilme haidest.

Filmiti miskipärast kusagil kõrbebaasis ning tüübil oli ka vaba aega härjalt käes. Vaat siis tüüp fantaseeris, et mis oleks kui maa all elaks midagi hai taolist, et kelle eest kuhugi pääsu pole.

Filmi tööpealkiri oligi «Land Sharks».