KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



8.4.08

Ae (2008)

Eneselegi ootamatult sattusin eelmine nädal kinno... see oli minu esimene kinoskäik Saaremaal! Ja tegelikult see polnudki kinoskäik, sest filmi näidati hoopis Kuressaare Linnateatris.

Toimus saaremaise õudusdraama «Ae» (2008) esilinastus.

Sisu:
Kaks tüdrukut ja kaks poissi sõidavad kaugele surnuaiale ühe tüdruku vanaema hauda korrastama. Muretu ja joogine lõbusõit muutub parajaks painajaks, kui noored avastavad, et auto on kalmistuvärava tagant kadunud. Mõningase ekslemise järel jõutakse pimeduses ühte talumajja, kus palutakse öömaja...

Seosed:
Film on tehtud originaalkäsikirja põhjal ning on ehedam, kui treilerid lubavad... treilerid tekitavad pigem ootuse, et taas üks järjekordne Blairi nõiakäkk.

Hinnang:
Loomulikult saab sedavõrd väheste vahendite ja peamiselt tegijate entusiasmiga tehtud filmi hinnata vaid amatöörfilmide skaalal ning sellisena on film vägagi hea.

Filmi miinusteks on liigselt veniv esimene pool: seda kalmistusõitu oleks pidanud kindlasti lühemalt näitama. Ka häiris ajuti pildikeele liigne kunstitaotluslikkus... teisisõnu, «mängiti» pildiga liialt palju. Amatöörfilmile omaselt oli ka näitlejatöö enamjaolt üsna kesine.

Plussidena tooksin eelkõige välja loo läbimõelduse astme... isegi paljud kommertsfilmid ei lähe selles küsimuses sageli lõpuni. Tunnustan ka tegijate tahtmist ja julgust võtta ette selline mitmeplaaniline lugu ja vormistada see täispikaks filmiks. Amatöörfilmid on ju enamjaolt siiski üsna sirgjoonelised lühifilmid.

Kokkuvõtvalt ütleks, et hindamisel võtsin ma arvesse filmi amatöörliigat, kuid ei teinud allahindlust lokaalsetel või mistahes muudel põhjustel. Istusin saalis, vaatasin eriliste pingutusteta lõpuni ning sain ka elamuse.

Lingid:

No comments: