KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



1.4.08

Saturn 3 (1980)

Mõnikord satub ette teos, mille puhul on suhteliselt raske seisukohta võtta. Film «Saturn 3» on just selline. Lihtne oleks muidugi öelda, et saast ning sellega ka piirduda. Aga reaalne maailm pole kahjuks/õnneks sedavõrd lihtne.


Sisu
Filmi sisu on lihtsamast lihtsam: Saturni kolmandal kuul on uurimisjaam, kus elavad ja töötavad kaks teadlast... ühtlasi on neil ka suhe.


Asjad hakkavad viltu minema hetkest, mil uurimisjaama saabub segasevõitu kolmas osaline, kes lisaks muule on ka tehnokraat. Need jaamas olevad uurijad tunduvad rohkem sellised pastoraalsemad tüübid olevat.


Kaks meest ja naine. Lisaks veel ka robot, kes osutub samuti üsna mõrtsukalikuks tüübiks.


Seosed
Film põhineb ideeräbalal, millest Martin Amis on püüdnud stsenaariumi teha ja Stanley Donen siis filmi lavastada. Mul puuduvad andmed, et kas asjast on hiljem mingit koomiksit ka tehtud, aga järgesid pole see film kindlasti saanud.


Küll on filmist tehtud aga romaniseering. Romaani autoriks on Stephen Gallagher, kes kaanel esineb miskiparast küll Steve Gallagherina.


Hinnang
Üldiselt on see film saast, aga...


... filmis on vaeva nähtud dekoratsioonidega, on vaeva nähtud kõikvõimaliku kosmilise kolaga. Koos rohke amelemise ja palja pinna välgutamisega moodustab see üsna jabura rosolje. Kui lisada veel ka tapatöö ja mõrtsukrobotiga kassi-hiire mängimine, siis saabki sellise tugeva kahe väärilise teose.


Kokkuvõtteks ütleks, et esineb uljaid hetki, mis samas ei loo mingisugust tervikut. Tundub, et oli plaanis teha tuntud näitlejatega ulmefilm täiskasvanutele... kahjuks plaanid vaid plaanideks jäidki.


Nüüd, mil film nähtud, ma seda koju ei ostaks. Oleks omal ajal selle hinnaga saanud, millega sai härrasmees, kelle juures Ungaris vaatsin... poleks ma raha mahavisatuks pidanud. Kolmekümne krooni eest filmi ikka oli!


Viited

No comments: