KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



29.6.08

Riget (1994)


Tegelikult oleks mul olnud võimalus seda sarja näha juba mitu aastat tagasi, sest just nii kaua vedelevad need plaadid meil kodus kapinurgas. Vahepeal ostsin isegi ameeriklaste remake'i DVD ning korra võtsin originaalist isegi väikese maitseproovi, et saada aimu, et millega tegu...

Maitseproovi võtmine käib nõnda, et vaatad algust, tõstad paar peatükki edasi ja vaatad, siis veel paar peatükki edasi ja vaatad veel. Sisust palju aimu ei saa, aga see saab selgeks, et millal oleks õige aeg antud filmi vaadata.

Maitseproov jättis suhteliselt kummastava mulje ning nii see vaatamine veniski... jaaniõhtul leidsime Krafinnaga, et nüüd oleks õige aeg miskit õudusseepi vaadata ning «Riget» läkski DVD-mängijasse.

Sisu:
Telesarja tegevus toimub Taani suurimas ja moodsaimas haiglas, mis on ehitatud kunagisele üsna soisele alale, kus tegeleti linase kanga valgendamisega ning mis linatööstuse aurude tõttu jättis üsnagi tontliku mulje.

Käes on aga XX sajandi lõpp ja mingile vaimuilmale ja müstikale enam kohta pole. Või siiski on..?

Olukorda haiglas igatahes normaalseks pidada ei saa. Personali moodustavad üsnagi värvikad kujud eesotsas ennasttäis neurokirurgi Stig Helmeriga (Ernst-Hugo Järegårdi briljantne rollisooritus), kes on kodumaalt Rootsist jalga lasknud ning kes oma sunnitud pagulusapõlvega kohe üldse rahul pole. Nii nagu susserdas ta Rootsis, nii susserdab ta ka Taanis... Mona-nimeline tüdruk ongi juba Helmeri operatsiooni tagajärjel n-ö juurviljaks muudetud.

Telesarja esimene hooaeg algab hüpohondrilise Sigrid Drusse (mängib Kirsten Rolffes) saabumisega haiglasse. Tegu on aktiivse vanainimesega, kelle põhihuviks näikse hoopis olevat suurhaiglaga seotud sünged saladused. Alustuseks kasvõi nuttev türdruk liftišahtis, kelle asukohta proua Sigrid kõrvaoleval pildil tuvastada püüabki.

Haiglas on teisigi värvikaid kujusid. Arstide seas eelkõige Helmeri kallim ja käkkide siluja Rigmor Mortensen (Ghita Nørby), keldris elav Krogshøj (Søren Pilmark), lahkamisfilosoof Bondo (Baard Owe) ja muidugi ka seksuaal-sensuaalne Camilla (Solbjørg Højfeldt). Muudest tegelastest tuleks eelkõige ära mainida Camillat ihaldav ja muidu lapsik professoripoeg Mogge (Peter Mygind) ja sanitar Bulder (Jens Okking).

Seosed:
1997. aastal valmis telesarja teine hooaeg... oli plaanis ka kolmas, kuid see jäi tegemata Kirsten Rolffesi ja Ernst-Hugo Järegårdi surma tõttu.

On valminud ka ameeriklaste remake.

Hinnang:
Tegu on suurepärase telesarjaga, mis segab kummaliseks kokteiliks õuduse, huumori, haiglaseebi ja veel palju muudki. Sams võib see kirju segu sirgjoonelisema maitsega vaatajale ka saatuslikuks saada. Noh, et kui ainult Hollywoodi tarbitud, siis peaks ettevaatlikum olema...

Lisaks Lars von Trieri ja Morten Arnfredi võrratule lavastajatööle, tuleb kiita näitlejaid, mitmeplaanilist stsenaariumi (Lars von Trier ja Niels Vørsel) ning palju muudki.

Minu eriline austus kuulub aga daunikutest paarile haigla keldris, kes nõusid pestes toimuvat arutasid. Eriline jõnks seisnes selles, et nemad kaks näisid ainukesena teadvat, et mis tegelikult toimub...

Lingid:
* IMDB: Riget
* Wikipedia: The Kingdom (TV miniseries)

4 comments:

Trash said...

Mõnus! Sa vaatasid ainult esimest hooaega või teist ka? Teine on juba puhas satiir ja horrorelement on üpris kasin.

Ulmeguru said...

Teist vaatsin ka, aga viimane seeria on vaatamata... st ma olin nii väsinud, et jäin lihtsalt tukkuma... vaatan viimase osa uuesti ja siis kirjutan ka sellest...

Aga teises oli horrorit küll ja küll... meenuta Väikevenda...

Anonymous said...

Ooh, mul on nii hea meel näha, et keegi veel Rigetit vaatab! Ma ise nägin ainult teist hooaega (esimese DVDd polnud), aga see haakis ikka väga võimsalt. Trier on hull mees, unehäired ja labiilne psüühika olid mõneks ajaks igatahes käes :)
Seal oli neid maiuspalu ikka palju, keldris tegutsev šamaanpsühhiaater ja Kroegi zombistamisekatsed näiteks :) Ja taanivastased monoloogid peeti teises osas peldikupotti.

Ulmeguru said...

Hää U. Ilme, rõõm Sind siin blogis näha... loodan, et mitte esimest ja mitte ka viimast korda... :)