KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



28.6.08

John Morressy «Mirror, Mirror, Off the Wall»

Jutt «Mirror, Mirror, Off the Wall» ilmus esmakordselt 1988. aastal, mil ajakiri «The Magazine of Fantasy and Science Fiction» avaldas selle oma augustinumbris. Tegu oli n-ö kaanelooga, mis tähendab, et Trina Schart Hymani tehtud kaanepilt illustreeris just seda teksti.

Kaanepilt tehakse tavaliselt tekstile, mille autor on ajakirja lugejate seas piisavalt tuntud ja/või kui tekst on piisavalt kõnekas, et saaks teha pildi, mis oleks efektne ja aitaks ka ajakirja seda numbrit paremini müüa. Suvaline tekstiräbal kaanelooks ei saa, olgu siis autoriks kuulsus või tundmatu algaja.

Lugesin juttu «Mirror, Mirror, Off the Wall» kõigepealt poolakeelse ajakirja «Fantastyka» 1989. aasta juulinumbris, kus see kandis pealkirja «Moggropple po tamtej stronie lustra».

Poola ajakiri oli mul omal ajal tellitud ning seega lugesin seda juttu ilmselt reaalajas... inglisekeelse ajakirja sain ma alles paar-kolm aastat hiljem. Allpool olevad mustvalged illustratsioonid pärinevadki ajakirjast «Fantastyka» ning nende autoriks on Alicja Szubert-Olszewska.

Sisu:
Jutt algab vägagi tüüpiliselt: Kedrigern ja ta elukaaslane Printsess söövad aias hommikust... üks muffin jääb üle ja Kedrigern otsustab selle sädistavatele linnukestele sööta... üks lind hakkab aga Kedrigerniga rääkima. Lind on mehaaniline ning selle ehitas magister Aponthey, kes on antud maailma üks geniaalsemaid maagist mehaanikuid. Aponthey palub abi miski maagilise kristalli asjus...

Kedrigern ja Printsess asuvad teele, aga kolme päevateekonna kaugusel Aponthey lossi nad ei märka... hiljem siiski märkavad, sest see oli rajult võssa kasvanud. Aponthey on vanaks jäänud ja miskipärast ei mäleta, et ta oleks Kedrigernilt abi palunud. Kristall tal on... on ka komplekt miskeid kummalisi peegleid... kristall on kellukesekujuline ning sellesse on vangistatud vaimolend, kes omakorda annab teada ühte peeglisse vangistud naisest.

Seosed:
«Mirror, Mirror, Off the Wall» on jutt Kedrigerni kroonikate põhisarjast ning on mõneti ka järjeks sama sarja varasemale tekstile «The Crystal of Caracodissa» (1982). 2005. aastal ilmusid need jutud isegi ühise jutustusena ja pealkirjaga «The Mirrors of Moggropple».

Kedrigern on suhteliselt noor võlur, kel vanust kõigest 160 aastat. Tegu on mugavustarmastava, kui mitte suisa laisa võluriga... loll ta pole, pigem suisa nutikas. Ka on tal naine, keda lihtsalt Printsessiks nimetatakse. Printsessil on seljal tiivad ja ta lendab.

Hinnang:
Tegu on lustliku ja muhedalt kirjapandud looga, mis mõnuga pruugib üsna mitme muinasjutu ja peegli taga käinud Alice`i motiive. Midagi sõnulseletamatut jääb siiski vajaka, seetõttu ka hindeks vaid neli.



John Morresy looming üldse ja võlur Kedrigerni sari iseäranis on miskipärast kõikse populaarsemad Tšehhis ja Poolas. Ülalpool siis kolme kgumiku kaaned, kus jutt «Mirror, Mirror, Off the Wall» on ilmunud. Esimene on tšehhikeelne originaalkogu «Kedrigern doma a na cestách» (1994), kus teksti tõlge kannab pealkirja «Pověz mi, zrcadlo...». Teine on poolakeelne originaalkogu «Kedrigern pokazuje, co potrafi» (1997), kus taasavaldati seesama ajakirjas ilmunud tõlge. Kolmas on kolmeköitelise teostevalimiku «Kedrigern Chronicles» esimene kogu «The Domesticated Wizard» (2002), mis sisaldab sarja esimsed kaks romaani ja kuus juttu.

Lingid:

No comments: