KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



11.9.08

Seksmisja (1984)

Tsensuuri teed on ikka imelikud küll! Kui ma nõukaajal seda filmi Tartu kinos Ekraan vaatasin, siis oli filmi pealkirjaks «Uued amatsoonid».


See polnudki miski Nõukogude Liidu tsensorite leiutis... poolakad ise võtsid kätte ja lõikasid filmi «Seksmisja» (1984) kolm minutit lühemaks ning panid sellele pealkirjaks «Nowe amazonki».


Kõikse jaburam oli aga see, et TRÜ filmiklubis oli enne kinos linastumist juba näidatud seda kärpimata versiooni ning kes isegi klubis polnud näinud, see sai ikkagi teada, et mis kärpimata versioonis oli. Selliseid asju räägiti ju üksteisele mõnuga edasi – et siis poliitilised nükked segatuna kiima ja muhedate nilbustega. See ju inimestele meeldib!


Sisu
Filmi tegevus saab alguse lähitulevikus (täpsemalt aastal 1991), mil külmutatakse kaks meest, et need siis kolme aasta pärast üles sulatada. Noh, et selline teaduslik eksperiment. Katsealusteks on naiste- ja napsumees Maksymilian Paradys ja ideeline teadlasehing Albert Starski. Kahjuks ei lähe asjad aga plaanipäraselt ja mehed sulatatakse üles alles aastal 2044.


Tulevik, kus mehed ärkavad, on aga karm. Naiste maailm! Toimus kolmas ilmasõda ning bakterioloogiline relv hävitas kõik mehed. Vähesed ellujäänud naised on loonud üsna range korraldusega ühiskonna, kus meeste jaoks enam kohta pole. Tõttöelda ongi naiste ühiskonna ees suur probleem, et mida teha kahe leitud isasega. Seksi ja soojätkamise peale keegi loomulikult ei mõtle, sest sugutungi pärsivad kellapealt tarbitavad tabletid ja lapsed sünnivad katseklaasis.


Algul tundub minevikumeestele, et nad on saabunud paradiisi: mõeldaks, et härjalt kenasid naisi ümberringi ja ei mingit konkurentsi! Üsna kähku aga selgub karm tõde, et mehed saavad olla kas uurimsobjektid ajaloolaste klaaskapis või katsejänesed geneetikute ja teiste taoliste käes. Meestel saab selgeks, et tuleb põgeneda kuniks pole veel hilja...


Seosed
Filmi «Seksmisja» puhul on räägitud, et see on ajuti liialt sarnane Marcin Wolski lühiromaanile «Neomatriarchat» (1982). Pole lühiromaani lugenud ja seepärast mul selles küsimuses arvamus puudub.


Filmi lavastaja ja käsikirja üks autoreid Juliusz Machulski kirjutas aga käsikirja põhjal samanimelise romaani ja avaldas selle 2001. aastal.


Hinnang
Eks hinne näitab kenasti ära, kui kõrgelt ma seda filmi hindan. Loomulikult on hindes ka teatavat nostalgiat, sest kui ma oleks seda esmakordselt käesoleval aastal näinud, siis ilmselt üle nelja poleks andnud. Miinusteks just filmi teatav venimine ja ajastuhõngulisus.


Loomulikult kajastab iga teos (kasvõi tahtmatult) oma loomise aega, aga see ajalikkus ei tohiks hiljem segama hakata.


Samas võiks ainüksi Jerzy Stuhri rollisoorituse eest maksimumhinde panna.


Filmis on aga muudki head. Meeldis näiteks naiste poolt ümberkirjutatud ajalugu, meeldisid jazzu nautivad ja kreemikooke nosivad dekadendid, meeldis saksa keelt kõnelev näitsik tõkkepuu taga. Hästi oli läbi mõeldud ka kõik Tema Ektsellentsiga seonduv... iseäranis rinnad!


Viited

6 comments:

Lauri said...

Jajaa, sai isegi seda filmi trügitud koos klassivennaga vaatama, kusjuures see oli alla 16 keelatud, meie aga olime mingi 13 või 14. Saime siiski sisse kuidagi ja vaatasime silmad punnis kuidas paaril korral tissi näidati.

Ulmeguru said...

Ainult tisse vaatasitegi..?

Anonymous said...

Mina nägin seda hilisõhtul TVst ülelahe kanalit vaadates. Tänu Seksmisjale ja Kingsajz`le pidasin mingi (lühikese) aja Stuhri oma lemmiknäitlejaks. Filmi ainukeseks miinuseks on liigne pikkus. Samas mingi kontsentraadina tunduks ta arvatavasti liialt hullivuudilikult jabur.
Seksmisjast ja Blade runnerist sai minu ulmelembus alguse.
rincewind.

Anonymous said...

See on tõepoolest üks päris meeldejääv film nõukogude ajast. Aga kas tõesti oli see alla 16-aastastele keelatud? Mina sain 16 alles 1989, aga seda filmi oleks nagu varem näinud... Äkki siis tõesti telekast Soome pealt? Aga samas on mul kindlalt meeles, et pealkiri oli "Uued amatsoonid".

Aga Jüri, äkki sa kirjutad, mis täpselt selles 3 minutis väljalõigatud materjalis oli, sest ma pole kindel, kas ma kunagi lõikamata versiooni üldse näinud olengi.

Ulmeguru said...

Mina käisin seda filmi vaatamas talvel... minuarust oli see miski jaanuar või veebruar... aastaga on keerulisem... hiljem kui 1985 ja varasem 1988...

Aga järsku oli film alla 14 keelatud?

Ülejäänu postituses Kärbetega «Seksmisja» oli «Nowe amazonki».

zurgutt said...

Miskipärast on mul meeles, võibolla ekslikult, et seda filmi näitas Eesti televisioon kuupäeval ja aastal mil filmis toimus meeste külmutamine. See kuupäev oli seal alguses kuidagi suurelt näha. Kas keegi saab kinnitada?