KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



8.9.08

Thomas R. Dulski «The Trelph is a Solitary Creature»

Kõrvalolev on ajakirja «Analog Science Fiction / Science Fact» 1981. aasta 7. detsembri numbri kaanepilt. Seesama ajakiri oli ühtlasi ka esimene ulmeajakiri, mida ma oma elus käes hoidsin ning tõttöelda ka esimene, mille ma omandasin. Ostsin sellesama ühiku 1985. aasta sügisel Tartust omaaegsest nn Riia mäe antikvariaadist ja maksin selle eest kuus rubla ja 50 kopikat. Tudengi jaoks polnud see väike raha, aga kes siis rahast...

Thomas R. Dulski peaaegu lühiromaani mahtu jutustus oli selle ajakirjanumbri n-ö kaanelugu, mis tähendas, et lisaks kahele kaheleheküljelisele pildile joonistas Broeck Steadman selle teksti põhjal ka kaanepildi.

Sisu:
Teksti tegevus toimub kauges tulevikus, mil inimkond on Galaktikasse laiali valgunud, hõlvab tasapisi uusi planeete ja püüab ettejuhtuvate pärismaalastega mõistlikult läbi saada. Jutustus algab Mario Brisando saabumisega Priam IX-le. Mario Brisando töötab organisatsioonis, mis on kutsutud jälgima, et võõraste planeetide põliselanikele liiga ei tehtaks. Õigemini on ta oma organisatsiooni tähtsa tegelase vähetähtis abi.

Priam IX on veerohke maailm: neil on üks Austraalia-mõõtu manner ja hulk saari ning suured ja sügavad ookeanid. Põliselanikud on üsna lihtsad ja sõbralikud sellid, kellele inimeste toimetamine planeedil vähe korda läheb. Noh, et huvid ei kattu: inimesed aborigeenidega ei tegele ning pärismaalasi ei häiri, et inimesed kaladest haruldasi metalle toodavad.

Konflikt siiski tekib. Inimesed on hoolega tegelenud metalle sisaldavate kalade uurimisega ning uuringute põhjal töötanud välja feromoonid, mis peaks siis kalaparved suurtes kogustes õigesse kohta juhtima. Elegantne idee, aga kahjuks toob feromoon ookanisügavustest ülesse ka antud kalaliigi kummalise paljunemisskeemi kolmanda osapoole, kes ongi loo pealkirjas mainitud trelph...

Seosed:
Minu andmetel pole autor sellele tekstile järgesid kirjutanud.

Hinnang:
Tegu on Thomas R. Dulski debüüttekstiga ning selle fakti valguses kaalusin isegi jutustusele viie panemist. Lõpuks jäi hindeks siiski neli ja põhjuseks oli just inimsuhete puisus ja raamatulikkus. Kõik võõra planeedi, selle asukate ja kalade biokeemiaga seonduv oli läbimõeldud ja fantaasiarikas... inimsuhted mõjusid aga sellise kohustusliku ja punnitatud vahepalana... pinget oli aga üsna hästi keritud. Metallid ja keemia ongi Thomas R. Dulski põhiala, kuid ega mees ka kirjandusega päris rappa lähe.

Minu andmetel on jutustuse esmatrükk jäänud ka ainsaks avaldamise korraks inglise keeles. Tõlgetega pole seda teksti samuti hellitatud... tean vaid, et 1984. aastal ilmus Hans Joachim Alpersi koostatud almanahhis «Analog 8» selle jutu saksa tõlge «Der Trelph ist ein Einzelgänger».

Lingid:

No comments: