KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



3.6.08

Pitch Black (2000)


«Pitch Black» (2000) on film, mida ma korduvalt telerist olen näinud, aga mida ma ikkagi olen tahtnud kodus omada, aga ikka ei jõudnud kuidagi DVD tellimiseni, kuniks nägin seda Ungaris lihtsalt müügil. Hind oli naeruväärne, sest tegu oli n-ö odava DVD-ga, olles ometigi omajagu kvaliteetsem sellest, mida siinmail n-ö odavaks DVD-ks peetakse. Isegi miskid lisad olid. Äh, oleks hind ka pisut kallim olnud... ikka oleks ostnud!

Sisu:
Usun, et pole inimest, kes selle filmi sisu ei tea... vähemasti ulmefilmide huviliste seas...

Noh, et miski laev teeb avarii tõttu hädamaandumise planeedil, kus taevas mitu päikest ja ööd polegi. Selgub, et iga paarikümne aasta järel tuleb varjutus ning koos pimedusega tulevad planeedi põuest pinnale ka kõikvõimalikud aplad ja tigedad lendsisalikud. Vähesed, kes rämedal hädamaandumisel ellu jäid, ei loo oma pääsemise suhtes erilisi illusioone ning kosmosehädaliste ainsaks lootuseks on loomalik rets Richard B. Riddick...

Seosed:
«Pitch Black» (2000) on esimene film rajust kurikaelast Riddickust. Filmile on tehtud järg «The Chronicles of Riddick» (2004) ning on tehtud ka kahte filmi siduv animatsioon «The Chronicles of Riddick: Dark Fury» (2004).

On tehtud ka videomäng «The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay» (2004), mis kajastab filmile «Pitch Black» (2000) eelnenud sündmusi. On veel miski telefilm, miski lühianimatsioon ning oodata on uusi mänge ja räägitakse ka uutest filmidest. Oleks justkui kuulnud midagi ka koomiksi(te)st.

Idee planeedist, mil mitu päikest ja kus pimedus tuleb ainult miski pikema ajavahemiku järel... see idee pärineb ilmselt Isaac Asimovi jutustusest «Nightfall» (1941) või Asimovi ja Robert Silverbergi samanimelisest 1990. aastal ilmunud ühisromaanist. Räägitakse, et ka filmi algne pealkiri oli «Nightfall».

Hinnang:
Tegu on suurepärase filmiga ning just filmiga iseeneses. Teisisõnu, ei huvita mind vaatamishetkel absoluutselt, et kui palju tootmiseks kulus ja kui palju film sisse tõi. Ajuti tundub, et filmi «Pitch Black» (2000) peamine väärtus seisnebki selles, et olematu rahaga tehti kultuslikuks saanud kassahitt... vähemasti kui lugeda filmisaite!

Loomulikult pole tegu miski süvafilosoofilise ajukaabitsaga, aga ilmselt lavastaja David Twohy ei plaaninudki midagi taolist. Lihtsalt efektne ja korralikult läbimõeldud ajaviide. Ei midagi enamat!

Loomulikult on film eelkõige kiilaka ambaali Vin Dieseli šõu, aga mitte ainult. Meeldejäävad sooritused tegid ka Claudia Black (kolonist Shazza), Rhiana Griffith (Jack), Radha Mitchell (piloot Fry) ja Keith David (palverändur Imam).

Lingid:
* The Chronicles of Riddick: Pitch Black
* IMDB: Pitch Black
* Wikipedia: Pitch Black (film)

4 comments:

Trash said...

Hea film tõesti. Saabus ekraanidele kui odavapoolne ulmekas aga nüüdseks on kõigi poolt armastatud ja sci-fi klassikasse kuuluv.

Tuli meelde, et peaks Screamersi üle vaatama.

Ulmeguru said...

Mmm, «Screamers»! Nämma!!! Nägin seda viimati siis, kui Filmnet veel koodivaba oli... ammu seega... peaks DVD tellima... Dicki ekraniseering ja puha...

Anonymous said...

Film ise on ju rõvedalt ajuvaba.
mida need elukad siis vahepeal sõid? ja üldse, nad ei näinud just välja nagu maa-alustes koobastes elamiseks kohastunud elukad.
Vin Dieselil on ka küllaltki rõve moll ja tema näitlemisoskust võib võrrelda juba kultusnäitlejaks tõusnud Steven Seagali omaga.
Kehvapoolse "kolme" annaks sellele filmile või lausa "kahe".

Lauri

Ulmeguru said...

Segal meeldib mulle kah... tal on vaid kaks ilmet: kuri ja väga kuri... aga maitsed teadagi...