KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



31.10.08

Valentina Kutsenko «Океан»

Tundmatute autorite ja suvaliste juttude lugemisel on oma võlu ning mõnikord satub sedasi isegi miskit huvitavat näppu. Enamjaolt muutub võlu aga üsna kähku valuks...

Valentina Kutsenko lühijutt «Океан» ilmus ajakirja «Tehnika – molodjoži» 1967. aasta juulinumbris ning teadaolevalt on see ka autori ainus ilmunud jutt.

Sisu:
Tegevus toimub mingil kaugel planeedil, kus asub maalaste uurimisjaam. Kodu on kaugel ning koduigatsust leevendavad kosmoseuurijad miski pseudokaminaga, mis küll kahjuks kohutavalt energiat tarbib...

Jutu esimene kolmandik ongi uurimisjaama elu-olu kirjeldus.

Jutu esimese kolmandiku lõpus leiavad kaks jaama jäänud uurijat kalda lähedalt veest oma meeskonnakaaslase.

Neli uurijat laskus sukeldumisaparaadiga planeedi ookeani ning nüüd vedeleb selle neliku juht üksinda vees...

Ülejäänud jutu moodustabki pääsenu jutustus sellest, kuidas kaaslased hukkusid, et milliseid võõraid eluvorme (ja ilmselt ka mõistust) nad ookeanis kohtasid, aga ka pääsemise kirjeldust.

Seosed:
Valentina Kutsenko jutt «Океан» saavutas kolmanda koha ajakirja «Tehnika – molodjoži» korraldatud võistlusel, kus tuli kirjutada teos kõrvaloleva Andrei Sokolovi maali põhjal.

Hinnang:
Saavutada kolmas koht enam kui kuuesaja võistlustöö hulgas... see pole ju halb tulemus... iseküsimus, et mis tasemel see ülejäänud jutulaadung oli..? Jutu hindeks on kaks eelkõige seepärast, et juttu ennast õieti polegi... on vaid paar sugestiivset ulmelist (kujutlus)pilti, mida siis püüdlik sõnamört püüab ühtseks tervikuks tsementeerida.

Andrei Sokolovi maal ja ka illustratsioonid jutule oleksid võimaldanud enamat.

Lingid:

No comments: