KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



31.10.08

Poolelijääv «Jää ja tule laul»

Suvel kingiti meie perele George R. R. Martini jutuloomingu paremikku koondav kogu «GRRM: A RRetrospective» (2003) rahvaväljaanne «Dreamsongs: GRRM: A RRetrospective» (2006).

Olen seda köidet siit ja sealt lugenud, aga seni olen peamiselt lugenud autori enda põhjendusi ja pajatusi: noh need mälestushõngulised esseed raamatu osade alguses ja kommentaarid konkreetsetele tekstidele.

Kõikse kummalisem on, et ikka ja jälle kordub üks ja sama motiiv... noh, et autor kirjutas jutu või kaks ning koos järgnevate tekstidega pidi neist sari saama. Aga neid järgnevaid tekste ei tulnudki – kas jäid üldse kirjutamata või polnud George R. R. Martin tehtuga rahul ja ei läinudki järge kuhugi pakkuma. Olgu, paarijutulised sarjad, aga pooleli on tal jäänud ka mitmeid köiteid hõlmanud ja ülipopulaarsed sarjad. Igatahes pole kirjanik seni ühtegi oma sarja lõpuni viinud!

Tekkiski küsimus, et kas «A Song of Ice and Fire» ehk eesti keeles «Jää ja tule laul» saabki kunagi lõpuni kirjutatud. Romaanid ilmuvad hilinemisega ning igast köitest jääb muudkui materjali üle, mis peaks siis järgmisesse köitesse mahtuma. Ja pole ka kirjanikuhärra enam esimeses nooruses ja raudse tervisega...


Viited

No comments: