KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



19.9.07

V. Fadin «Изопертиловая лихорадка»

V. Fadin oli insener, kes elas Leningradis... võibolla elab praegugi. 1966. aastal ilmus ajakirja «Iskatel» kuuendas numbris mehe debüütjutt «Изопертиловая лихорадка».

Sisu:
Jutt algab meeleoluka nüridusega, kus kaks gangsterit nüsivad footonraketi põlemiskambris rauasaega uraanivarrast!?

Samasuguse nüri vaimutsemisemise võtmes roomab see jutt kuni lõpuni. Gangsterid, kapitalistid, kosmos, robotid ning kõik see on kogu aeg üle võõbatud miski eriti andevaese vaimutsemisega.

Seosed:
Õnneks pole autor sellele jutukesele järge kirjutanud ja õnneks pole autor enam üldse midagi kirjutanud ning õnneks pole ka kellegil teisel tekkinud tahtmist seda juttu ekraniseerida või koomiksiks joonistada!

Seoseid muidugi on, sest see tekstiräbal mahub kenasti pamfleti kaanonisse. Oli selline jube žanr Nõukogude Liidus, kus raevuka huumoriga mõisteti hukka kapitalisliku või mõne teise inimvaenuliku ühikonnakorralduse pahesid... ja seeläbi loomulikult ka ühiskonnakorraldust ennastki.

Hinnang:
Lühidalt võiks öelda, et kui üldse tahta mingit hinnangut anda, siis oleks see vaid hävitav!

Kapitalismi oli autor näinud ilmselt vaid huumori- ja satiiriajakirjade pilapiltidel ning ilmselt sealt pärinevad ka V. Fadini kirjanduslikud eeskujud.

Sisu väärtustab kenasti ka vorm, ehk Olesja Makarova illustratsioonid. Pole sellist kunstnikku rohkem kohanud, aga et ta pildid on äravahetamiseni sarnased Juri Makarovi omadega, siis on mul kahtlus, et Olesja oli lihtsalt Juri Makarovi pseudonüüm.

Lingid:

No comments: