KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



31.12.06

Van Helsing (2004)


Filmist «Van Helsing» (2004) ajendas kirjutama tõsiasi, et seda näitas paar päeva tagasi riigitelevisioon. ETV ja ulme on muidugi omaette teema ning kahjuks on see teema sellise mädanenud juurvilja lehaga. Tõttöelda ei meenugi, et millal ETV mõnda asjalikku ja hästitehtud ulmefilmi näitas? Ikka vaid miski uuem rämps ja väga vanad fimid, mida siis pakutakse väja, kui iseäranis campi elamust.

Sisu:
On keski Van Helsing, kes siis miski ülemaailmse religioosse ja tehnokraatliku salaorganisatsiooni tiiva all tegeleb kõiksugu kurjamite hävitamisega. Kurjameid on palju ja Van Helsingil puudub mälu... tundub ka, et tehnoloogilised usuvennad kasutavad Van Helsingit pisut nagu ära. Filmi alguses tapab Van Helsing mister Hyde'i ning pärast «staabis» käimist tuleb tal sõita Transilvaaniasse Draculat tapma.

Seosed:
Film kubiseb vihjetest ja tsitaatidest vanematele koletisfilmidele. Dracula muidugi, aga ka Frankenstein, mister Hyde ning veel miskid libahundifilmid.

Algselt pidi see olema filmi «Bram Stoker's Dracula» (1992) järg ning Van Helsingit pidi mängima Anthony Hopkins. Tosina aastaga ei jäänud algideest kuigi palju järgi.

Bram Stokeri romaanis oli Van Helsingi eesnimi Abraham... filmis «Van Helsing» (2004) sai eesnimeks aga hoopis Gabriel. Ei teagi, et kas taheti sellega teha vahe sisse teiste Van Helsingitega... või oli seda vaja hoopis kristlike allusioonide süvendamiseks. Filmis püütakse vedada võrdusmärki peaingel Gabrieli ja kollikütt Van Helsingi vahele.

Samal teemal on vähemasti ka üks koomiks ning filmile on tehtud animeeritud eelugu «Van Helsing: The London Assignment» (2004).

Hinnang:
Tegu tõesti halva filmiga ning isegi minusugune sopafilmide sõber raatsis selle peale vaid tooriku raha kulutada. Pealegi olid odava Balti DVD subtiitrid väga viletsad... isegi kohalikus masendavas taustsüsteemis.

Filmi suurimaks puuduseks on liialdamine arvutigraafika ja eriefektidega ning kohutavalt halb näitlejatöö. Olen neidsamu näitlejaid ka teistes filmides näinud ning võrdlusmomendina tuleb nentida, et viga oli kas filmi lavastajas (kes ei suutnud näitlejaid mängima panna) või käsikirjas (mis ei inspireerinud). Filmi muusika on samuti kohutav... eriti see kitarri meenutav plõgin, mis tuletab meelde kunagise bändi Jam & Spoon. Üllatav, aga see muusika on saanud isegi auhinna.

Filmi peamiseks puuduseks on aga olematu sisu. Kultusfilme võib ju tsiteerida, aga midagi võiks ka omaltpoolt juurde panna. See midagi, mis pandi, see on enam kui olematu. Lõpphinnang: banaalsuste kogum, mida vaid väga väärastunud meel lahedaks campiks suudab pidada. Keegi ei pea ju campiks filme «The Mummy» (1999) ja «The Mummy Returns» (2001).

Lingid:
* Official US website
* Official UK website
* IMDB: Van Helsing
* Wikipedia: Van Helsing
* Rotten Tomatoes: Van Helsing
* Killer Movies: Van Helsing
* CULT Cinema / Культовое Кино: Van Helsing / Ван Хельсинг
* Combustible Celluloid: Van Helsing
* Christianity Today Movies: Van Helsing
* PopMatters: Van Helsing
* Qwipster's Movie Reviews: Van Helsing
* Moria: Van Helsing
* From The Balcony: Van Helsing
* They're coming to get you, Barbara!: Van Helsing
* Beyond Hollywood: Van Helsing
* Christian Spotlight on the Movies: Van Helsing
* Living Corpse: Van Helsing
* The Sci-Fi Movie Page: Van Helsing
* VanHelsingFan.com
* A Van Helsing's Vlad Dracula Fansite

2 comments:

Trash said...

Filmi suurimaks puuduseks on hoopis lendavate naisvampiiride suguelundite varjamine asjaga mida võiks pidada nahale sarnaseks trikooks. Kuna aga see on tehtud arvutigraafikaga, siis jätab ääretult nilbe mulje.

Ulmeguru said...

Need nö. Dracula pruudid olid üldse nilbed ning koos Dracula endaga tegelesid nad pidevalt rämeda (üle)näitlemisega.

Tisside ja hargivahe varjamise mõttest saan ma aru, sest muidu oleks see film saanud tsensuurilt veelgi rangema reitingu. Tegu siiski ju (vaimselt) noorele ja (kunstiliselt) kogenematule vaatajale suunatud filmiga ning alasti naisekeha on viimane asi, mida ameerika alaealine näha tohib.