KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



22.12.06

2001: A Space Odyssey (1968)


Mõtlesin kaua, et milline teos võiks olla sobilik olemaks Ulmeseoste blogi esimene? Appi tuli tore juhus, mis viis asjad õigele rajale. Pärnus, isa sünnipäeval käies, sai ostetud mitu DVD-d ning antud postitusele nime andnud film oli ka nende seas. Põhilisem on aga siiski see, et «2001: A Space Odyssey» (1968) on minu jaoks ulmefilmi sünonüüm... et kui mõtled ulmefilm, siis tuleb kohe see Stanley Kubricku tehtu meelde.

Sisu:
Kirjutada filmi «2001: A Space Odyssey» (1968) sisust... see on üks suhteliselt jabur ja tänamatu ettevõtmine. Ilmselt on filmi kõik näinud. Samas tean vähemasti kahte ulmehuvilist, kes seda näinud pole. Järsku on neid veelgi rohkem..?

Inimkonda on kogu teadaoleva aja mõjutanud võõrtsivilisatsiooni artefaktid, nö. mustad monoliidid. Võikski öelda, et monoliidid on inimkonna arengu verstapostid. Film keskendub kolme artefaktiga seonduvale ning avab osaliselt ka nende mõjul toimunut. Nagu heale filosoofilisele filmile kombeks, ületab kerkivate küsimuste arv saadavate vastuste oma...

Seosed:
Filmi käsikiri põhineb Arthur C. Clarke'i juttudel ning iseäranis lühijutul «The Sentinel» (1951). See monoliidi idee pärineb just sellest viimatimainitud jutust. Filmistsenaariumi alusel kirjutas Arthur C. Clarke romaani, mis ilmus paar kuud pärast esilinastust. Romaan sai ka kolm järge.

Hinnang:
Filmi tähtsust järgnevatele ulmefilmidele ja filmikunstile üldiselt on ilmvõimatu alahinnata. Isiklikult pean seda ulmefilmi kvintessentsiks. See, kas film meeldib, see on juba kolmandajärguline küsimus, sest isegi aastakümneid hiljem on film veel eeskujuks.

Igal populaarsel ja ilmutuslikul taiesel on alati ka kriitikuid ja vaenajaid. Filmi on peetud lubamatult venivaks ja uimaseks (Isaac Asimov) ning on peetud ka liialt segaseks (eriti seda lõpus olevat nö. narkotrippi). Positiivse poole pealt tuleks ära märkida eelkõige kliinilist realismi kosmose ja tehnika kujutamisel. Eks oma osa ole selles ka NASAl, kes oli filmi ainus finantseerija. Ja muidugi vapustav muusika! Kunstiteose väärtuse üheks mõõdupuuks võib pidada ka mõju muudele eluvaldkondadele. Ja tõesti, viiteid sellele filmile kohtab kõikvõimalikes ja -võimatutes kohtades. Väheoluline pole ka fakt, et Arthur C. Clarke'i absoluutne tuntus ulmevälistes ringkondades põhineb just sellel filmil.

Lingid:
* Official Warner Brothers site
* IMDB: 2001: A Space Odyssey
* Wikipedia: 2001: A Space Odyssey
* The Greatest Films: 2001: A Space Odyssey
* Underman's 2001
* 2001: A Space Odyssey Internet Resource Archive
* 2001: A Space Odyssey (A Shrine)

1 comment:

Ulmeguru said...

HAL oli tore tõbras jah!

«Look Dave, I can see you're really upset about this...I honestly think you ought to sit down calmly, take a stress pill and think things over.»