KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



10.2.16

Robert Anton «Le phénomène»

Teinekord wõrgus kolades satub ette midagi ootamatut...


Sisu
Geenius viib viittuhandet kretiini vaatama fenomeni, ehk siis tavalist inimest, kes pole ei kretiin, ega kindlasti ka geenius. Tegevuspaigaks, siis tuumakatsetuste või suisa sõjajärgne maailm, kus elab vaid üks normaalne inimene...


Seosed
See leheküljeline laast ilmus 1960. aasta veebruaris ajakirja «Fiction» 75. numbris.

Hiljem on see leidnud taastrükkimist noorteulme antoloogias «L'homme qui n'oubliait jamais et autres récits sur l'homme» (1982) ja mingis lugemiku-tüüpi antoloogias «La science-fiction (6e/5e)» (1994).

Pisut ka autorist. Rosa Alice Krausz sündis Austrias, põgens natside eest Prantsusmaale, abiellus ja ta nimeks sai Alice Penkala. Kirjutas ja avaldas Robert Antoni nime all ühe (või mitu) ulmeromaani ja kaks (või pooltosinat) ulmejuttu... osa tekste olid kindlasti kirjutatud saksa keeles ja siis käsikirjana prantsuse keelde tõlgitud.


Hinnang
No selline lühike laast, mil on isegi puänt. Ei oska takkajärgi otsustada, kuidas see võis mõjuda 1960. aasta Prantsusmaal... ilmselt mingit päevakajalist laengut see omas, kui otsustada kordustrükkide põhjal... 2016. aasta Eestis sellise jutuga loorbereid küll ei lõikaks.


Samas, kui kõike eelnevat arvestada, siis nõrk neli tuleb lõdvalt ära, sest puänt kerge muige suunurka ju veab.


Viited

No comments: