KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



19.9.12

Rafał Kosik «Mars»

Kas Marsile jääb elu..?


Sisu
Kunagi alustati Marsi terraformimisega, aga projekt polnud lõpuni läbi mõeldud ja läks nihu. Maa valitsused lõid kogu üritusele n-ö käega ja jätsid sajad tuhanded inimesed Marsile surema.


Seosed
Poolakas Rafał Kosik kirjutas selle jutu ühel 2001. aasta veebruariõhtul. Tuli mõte, pani ühe soojaga kirja ja unustas. Umbes aasta hiljem saatis selle ja portsu teisi jutte ajakirja «Science Fiction», mille toimetaja Robert J. Szmidt arvas, et Marsi-jutust võiks romaan tulla. 2003. a avaldaski Rafał Kosik oma esikromaani «Mars».

Ka jutt ise läks lõpuks käiku – kui ajakirjast «Science Fiction» sai novembris 2005 ajakiri «Science Fiction, Fantasy i Horror», siis selle esimeses numbris ilmus ka see jutt.

Romaanis antakse ka mingeid aastaarve, aga jutus mitte ning seetõttu jätan ma tegevusaja siinkohal mainimata.


Hinnang
Jutt on lühike, umbes 3–4 raamatulehekülge, aga samas on see jutt tihe. Ma täitsa mõistan, et miks Robert J. Szmidt romaanist rääkima hakkas.

Marsist on ulmes ikka väga palju kirjutatud, aga Rafał Kosik on leidnud vanas teemas uue vaatenurga, tekst on meeleolukas ja läbimõeldud – hästi tehtud lühijutt ja sellest ka hinne.


Viited

3 comments:

Metsavana said...

Mulle see raamatu kaan meeldib

Ulmeguru said...

Autor ise tegi. ;)

Metsavana said...

Mitmekülgne mees, ei saa midagi öelda.

PS: Saad nüüd linkide hulka pista ka viite tõlkele :)