KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



24.7.10

Estcon 2010

Olen väikeste variatsioonidega kirjutanud juba oma paarkümmend korda lauset «Eesti ulmefännide iga-aastane kokkusaamine Estcon toimus sel aastal 16.–18. juuli Saarjärvel.» Võib-olla tuleb seda veel mõni kord teha. Kui kristalselt aus olla, siis enamjaolt on olnud abiks nn copy-paste, aga ikkagi...

Valik ulmehuvilisi selleaastaselt Estconilt.
Foto: Tiina Sulg

Põhjus just selles, et olen pidanud kirjutama igale poole Estconist ja Stalkerist ning just seepärast pole ma veel oma blogis Estconist kirjutanudki.

Mina ja Ipp ettekannet kuulamas.
Foto: Tiina Sulg

Estcon 2010 jäi kõigepealt meelde eelkõige kahe rekordi tõttu: publikurekord ja kuumarekord. Täpset temperatuuri ma enam ei mäleta, aga üle kolmekümne see oli... osalejate arv on täpsem – tipphetkel oli kohal 82 inimest ja kaks koera.

Liisa Vesik ja üks kahest koerast.
Foto: Tiina Sulg

Tänu palavusele loobusin ma ka kõigist ettekannetest, mis toimusid siseruumides. Vabandan inimeste ees, kes tulid oma filmi näitama ning kes valmistasid animeteemalised ettekanded ette, aga ma tõesti ei suutnud minna palavasse ja umbsesse katusekambrisse. Ilmselt tuleb järgmine aasta tõesti mõelda kinotelgi peale: metsa all ruumi on ja ümberkaudu teisi majapidamisi pole.

Selline see majaesine ettekannete ajal oli.
Foto: Tiina Sulg

Enamuse Estconist hängisin ma maja ees, et siis ettekandeid kuulates või niisama lobisedes. Sealjuures oli seekordne Estcon selles mõttes unikaalne, et ma ei olnud üldse programmi kokkupanemisega seotud. Jah, Stalkeriga tegelesin küll ja vist olin ka mina see, kes käis välja mõtte filmist «Rändaja», aga see oligi vist kõik. Kohapeal siiski selgus, et nii lihtsalt ma ei pääse ning mul tuli pühapäeval ka kirjastuste plaanid ette lugeda. Aga siiski oli see minu jaoks üks kõige kohustustevabam Estcon. Vahelduseks täitsa kummaline kogemus!

Kolm graatsiat: Jaile, Muhkel ja Krafinna. Ei ole joodikud ega tüütused.
Foto: Sash Uusjärv

Seekord oli kummaline ka umbjoobes isikute vähesus. Ma ei taha nüüd väita, et Estcon oleks miski ulmetoober, aga seekord ei hakanud päris purjus tegelased üldse silma. Jah, kaks tüütut tegelast figureeris, aga nende tüütusaste oleks ka ilma alkoholita üsna kõrge. Algul arvasin, et purjutajad ei paistnud suurest massist silma, aga ilmselt oli siiski põhjus kliimas, sest arukas inimene sellise palavaga palju alkoholi ei tarbi ning kui on vähem arukas, siis kustub mingil hetkel lihtsalt ära.

Iseend ületanud naljahammas Nuxx.
Foto: Tiina Sulg

Aga eks lollusi osatakse ka suht-koht kainena teha: näiteks see tegelane, kes pool ööd lõugas, et tema tahab öörahu (mina näiteks selle kisa saatel uinusingi) ning siis kõige krooniks ka politsei kutsus. Mõni naljamees ikka tõesti ületas end.

Mister Costello ettekande ajal ja järel said huvilised jutuks olnud mänge ka katsuda.
Foto: Tiina Sulg

Positiivsemalt poolelt jääb aga meelde mister Costello ettekanne ulmelistest lauamängudest. Tõttöelda, see lauamänguteema mind eriti ei huvitagi, aga ettekanne oli väga ladus, elav, humoorikas jne. Kuulasin, vaatasin ja nautisin!

Veiko Belials.
Foto: Tiina Sulg

Kui ettekannetest veel rääkida, siis teisena märgiksin ma ära Veiko Belialsi ettekande «Narratiivne fiktsioon ja mudellugeja ulmes», mis hoolimata võikast pealkirjast oli asjalik ja samas ka muhe kraam. Pealegi on pühapäevane publik üsna loid ning selle viimase ettekande tegija peab ikka eriti pingutama. Veiko sai publiku käivitamise ja peoshoidmisega suurepäraselt hakkama.

Esines ka säherdusi meeleolukaid hetki!
Foto: Krafinna

Eelkõige on aga Estcon koht suhtlemiseks, kus kohtud teiste endasugustega ning näed vähemasti kord aastas, et sa pole ainus taoline «hull». Selline teadmine on kosutav ning aitab jälle aasta aega vastu pidada.

Vaieldes selle romaani eestikeelse pealkirja üle, võitsin ma kasti õlut.
Kallis kaasa siiani pärib, et kus see õlu siis on?

Olen takkajärgi ehk pisut õnnetugi, et mõne inimesega ei saanud nii palju suhelda, kui oleks tahtnud, aga osavõtjate arvu pideva suurenemise käigus on see ilmselt paratamatus.


Viited

4 comments:

Metsavana said...

Minu ülesandeks sai vist see kast õlut ära juua.

Krafinna said...

Näh, oleks võind teada anda... st, et järgmine Estcon sult mulle prii õlu? ;)

Krafinna said...

eee.. metsavanalt siis :)

Kalmsten said...

Njah, esimest korda elus kaotasin kihlveo ühele ja jäin võlgu teisele kodanikule.
Hämming ja kaotusvalu pitsitavad mu juudisüdant ja mustlashinge.