KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



26.3.09

Eugenio Luque «El pastor y el hombre del espacio»

Eugenio Luque oli tõenäoliselt pseudonüüm ning autori isikuna on esile kerkinud aja- ja näitekirjanik Manuel R. Cuevillas, kes ilmselt sedamoodi eristas oma tavaloomingut ulmest.

Jutt «El pastor y el hombre del espacio» ilmus köites «Antología española de ciencia ficción» (1967). Raamatu koostas Domingo Santos ning seda peetakse esimeseks Hispaania ulme antoloogiaks.

Kõikvõimalikke Hispaania ulme andmebaase ja bibliograafiaid uurides on mulle selgeks saanud, et antud jutt on suure tõenäosusega ka Eugenio Luque ainus ulmejutt.

Sisu:
Maandub Hispaanias nn lendav taldrik ning sellega saabunud tulnukal on ülesandeks küsitleda ühte kehvikut ja ühte rikkurit.

Kehvikust karjus jätab tulnukale aga sedavõrd geniaalse mulje, et tulnukas pageb oma kosmoselaeva ja lahkub kiirelt Maalt.

Seosed:
Kuna tõenäoliselt on tegu autori ainsa ulmejutuga, siis ilmselt pole see ka mingi sarja osa.

Hinnang:
Lugesin teksti venekeelses antoloogias «Дальний полет» (1972), kus autoriks oli märgitud Мануэль Куэвильяс ja pealkirjaks «Пастух и пришелец из космоса».

Nõukogude Liidus oli jutu peamine väärtus ilmselt selles, et see näitas, kuidas kapitalistlikus läänes on kehvik tark ja töökas ning rikkur on loll ja laisk parasiit.

Jutuke on tegelikult üks paras satiiriline pila, sest ei saa kuidagi tõsiselt võtta ei tulnuka uurimismeetodeid, ega ka seda mitut suurvaimu endasse mahutavat karjust. Satiirilise pilana võib tekstile ju ka kolme panna ning selle siis ka unustada.

Lingid:

No comments: