KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



11.7.08

Vladimir Vassiljev «Спасти рядового Айвена»

Käesoleva aasta Eurocon toimus Venemaal ning sellise sündmuse puhul avaldas Moskva kirjastus AST antoloogia «Eurocon 2008: Спасти Чужого», mis koondab kaasaegse vene ulme kuulsaimate autorite verivärskeid tekste. Jutud pidid olema kirjutatud spetsiaalselt selle antoloogia tarbeks ning pealkirjast lähtuvalt pidi autor oma tekstis võõraid/tulnukaid (alien, чужой) hästi kohtlema. «Спасти рядового Айвена» on üks neist.

Sisu:
Selgub, et kogu lugu arast rätsepast on vaid vaimuhaige Ivani sonimine. Ivan on patsient, keda elfist raviarst suupäraselt Aivaniks nimetab. Jah, elfid tulid tõesti Maale tagasi, aga mingist anastamisest ei saa juttugi olla. Millegipärast aga inimesed surevad... või lõpetavad vaimuhaiglas.

Elfist vaimuvaeguste ravitseja uurib ja püüab leida Ivani (või siis Aivani) mõistuse ähmastumise tagamaid... patsient on üldiselt koostööaldis ja uuringud sujuvad... kuid siis on ühel kenal päeval patsient kadunud...

Segast sasipundart asub lahti harutama elfist sõjaväelane, kes kiirelt avastab, et inimesed on haldjarahvast lihtsalt lollitanud. Ja see on vaid algus...

Seosed:
Jutt «Спасти рядового Айвена» on n-ö optimistlik paariline Sergei Lukjanenko jutule «Сказка о трусливом портняжке». Juttu võib ilmselt ka eraldi lugeda, aga parima elamuse saab siiski sel juhul, kui loed Vassiljevi teksti Lukjanenko oma järel.

Hinnang:
Vladimir Vassiljev on rohkem siiski rõhku pannud küünilisevõitu vaimutsemisele (vt kasvõi pealkirja), aga ka tema tekst keerab lõpupoole tõsisemaks... iseküsimus, et kuivõrd tõsiseks saab sedasorti lõpplahendust üldse pidada. Neli just selle eest, et jutt on pisut teisejärguline ning autoril on ajuti ka probleeme mõõdutundega.

Lingid:

No comments: