KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



10.7.08

Sergei Lukjanenko «Сказка о трусливом портняжке»

Käesoleva aasta Eurocon toimus Venemaal ning sellise sündmuse puhul avaldas Moskva kirjastus Eksmo antoloogia «Eurocon 2008: Убить Чужого», mis koondab kaasaegse vene ulme kuulsaimate autorite verivärskeid tekste. Jutud pidid olema kirjutatud spetsiaalselt selle antoloogia tarbeks ning pealkirjast lähtuvalt pidi autor oma tekstis võõraid/tulnukaid (alien, чужой) halvasti kohtlema. «Сказка о трусливом портняжке» on üks neist.

Sisu:
Kunagi valitses planeet Maad haldjarahvas (loe: elfid). Siis lendasid nad tähtedele ning võtsid lohed, orkid ja päkapikud samuti kaasa.

Nüüd tulid nad koos oma teenrite lohede, orkide ja päkapikkudega Maale tagasi ning pärast lühikest ja võidukat sõda alistasid inimkonna.

Jutu (või muinasjutu) peategelaseks on rätsep Ivan, keda külastab elfist Metsa Kommander ning avaldab soovi, et rätsep õmbleks talle balliks piduliku mundri. Et siis üsna imelik värk: kõrges auastmes elf (kes näeb välja kui segavereline) ning käitub ka üsna (südamlikult ja) inimlikult.

Rätsep Ivan on muidugi nõus, sest kuidas sa keeldud ning pealegi on antud rätsep üsna kollabratsionistlik mees. Seda arvas kunagi Ivani tütar ning seda ütleb talle ka naabrimees Leonid, kes ärgitab rätseppa mundri valmimist saboteerima.

Tegelikult on aga kõik märksa keerulisem. Rätsep Ivan on murtud mees, kelle tütar hukati ja kelle naine end üles poos. Naabrimees Leonid on põrandaalusest vastupanuliikumisest, kes tahab Ivani omil eesmärgil ballile sokutada. Elf on aga...

Seosed:
Vladimir Vassiljev on kirjutanud sellele jutule n-ö optimistliku järje «Спасти рядового Айвена».

Hinnang:
Sergei Lukjanenko uuemad jutud pole just alati kõikse paremad olnud. Ja see on veel suisa leebe hinnang! Jutt «Сказка о трусливом портняжке» sunnib aga autorile paljut andestama. Leidlik, läbimõeldud, uusi lähenemisnurki avav – kiitmist võiks veel pikalt samas vaimus jätkata. Eraldi märgiks ära, et üsna paroodiamaigulisena alanud jutt muutub sündmustiku arenedes suisa tõsiseks tekstiks. Hindeks viis selle kõige klaarimal kujul.

Lingid:

No comments: