KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



23.11.11

Stanisław Lemi esimese raamatu juubel

Google väidab, et 60 aastat tagasi ilmus Stanisław Lemi esimene raamat. Kuupäeva asjus ma kindel pole, aga tõsi see on, et 1951. aastal ilmus romaan «Astronauci» ning seda peetakse Stanisław Lemi esimeseks raamatuks.


Igatahes tähistab Google täna seda juubelit interaktiivse animatsiooniga, mis tehtud Daniel Mrózi illustratsioonide põhjal. Daniel Mróz oli geniaalne Poola raamatukunstnik, keda kõige rohkem seostatakse just Stanisław Lemi teostega.


Kuna Daniel Mróz seda astronautide romaani illustreerinud pole, siis kasutas Google jutukogu «Cyberiada» (1965) pilte, mis peaksid vist olema antud kunstniku kõige kuulsamad.


Viited

4 comments:

Kalmsten said...

Tuli ilge tahtmine taaskord Lem-i "Eeden" läbi lugeda - üks lemmik ulmekaid siiski - a võta näpust, ei leia enam riiulilt...+ tõlkimatu sõim iseenda lahkete käte aadressil !

Ulmeguru said...

No ma usun, et selle uuesti hankimine ei tohiks just suur vaev olla...

ÖöHulkur said...

Uvitav kokkusattumine - ma ka just võtse Lemi paar teost lugeda - Eeden kindlast' :)
Siit küssa - ku pallu toda Lemi ülepää eesti kiilde om tõlgitu'? Solaris, Eeden, Tagasitulek tähtede juurest... Midägi viil?

Ulmeguru said...

Sama siin: lugesin pühapäeval just miskit küberiaadi-sarja juttu ja siis tuli meelde, et Daniel Mróz on seda sarja illustreerinud ja siis ma otsisin wõrgust neid Daniel Mrózi pilte...

Eesti keeles on lisaks kolmele romaanile ilmunud ka kolm kogumikku Ijon Tichy lugusid:
1) Ijon Tichy kosmoserändude päevikud (LR 22/1962)
2) Ijon Tichy mälestused (LR 49/1967)
3) Ijon Tichy kosmoserändude päevikud. Ijon Tichy mälestused (2003)
See kolmas on kahe esimese kordus, aga esimesest on kolm juttu välja jäetud ning lisatud on kaks uut tõlget.
Antoloogias «Poola novell» (1974) on ilmunud samuti kaks Ijon Tichy juttu ning loomulikult on ilmunud ka üht-teist ajakirjanduses...