KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



31.8.11

Ja saabki valmis!?

Niipalju, kui ma mäletan, on see film ikka tegemisel olnud... olgu, liialdan, sest võtted algasid alles 1999. aastal. Samas, juttu oli sellest juba mitu aastat varem, sest antud romaan ju suisa karjus uue ekraniseeringu järele.

Jutt siis Arkadi ja Boriss Strugatskite romaani «Raske on olla jumal» (Трудно быть богом, 1964, ek 1968) uuest filmiversioonist.

Meenutaks, et esimest korda tõi selle romaani ekraanile sakslane Peter Fleischmann ning seda Saksa, Prantsuse ja Nõukogude Liidu osalusel valminud saksakeelset «Es ist nicht leicht ein Gott zu sein» (1990) peetakse üldiselt väga viletsaks filmiks.

Uue ekraniseeringu lavastaja Aleksei German nimetas üsna alguses seda filmi oma viimaseks ja tundub, et sedakorda olid need sõnad prohvetlikud. «Трудно быть богом» või «Резня в Арканаре» või «Что сказал табачник с Табачной улицы» või «История арканарской резни» või «Хроника арканарской резни» tõotab Aleksei Germani jaoks minna juba elutöö mõõtu.

2006. aasta augustis lõppesid võtted, 2008. aasta kevadel lõppes montaaž ja seda näidati isegi mingitele valitud tegelastele. Vastuvõtt oli vaimustav! Esilinastus määrati 2009. aasta algusesse... siis räägiti, et Cannes'i filmifestivalil 2010... siis räägiti, et 2011. aasta lõpus... nüüd sattusin uudisloo peale, kus räägitakse juba järgmise aasta lõpust.

Fotod pärinevad filmi võtetelt, alumisel on esiplaanil don Rumata (Leonid Jarmolnik).
Fotod: Sergei Aksjonov

Antud uudisloos (viide allpool) on juttu sellest, et filmi plakat on juba Lenfilmi hoone seinal näha ning Boriss Strugatski loodab siiski, et film tuleb romaani pealkirjaga. Üht ja teist on veel, kuid saab ka selgeks, et ega see 2012. aasta lõpp pole ka kuigi kindel tärmin.


Viited

2 comments:

mr.Costello said...

Kas selle romaani põhjal siiski juba Nõukogude ajal miskit ei lavastatud? Mulle tuleks nagu kusagilt tuttav ette... aga võib-olla ajan ka segi, sest ega neid kõiki nõukaaegseid ulmekaid ei mäleta...

Ulmeguru said...

Sakslane Peter Fleischmann lavastaski... nõukogude rahadega ja Krimmis... poolakast karateka peaosas jne... pealkirjaks «Es ist nicht leicht ein Gott zu sein» (1990)... meil näidati seda muidugi vene keeles...