KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



16.5.08

Zonen (2006)


Käisin äsja Saksamaal aasta olulisemal muusika- ja subkultuurisündmusel ning lisaks kõigele muule sai ostetud ka ühenduse Feindflug DVD «...Hinter Feindlichen Linien». Kodus vaadates avastasin, et DVD lisade hulgas on ka Jon Svärdhageni lühifilm «Zonen». Et miks see film siis seal on? Põhjus lihtne! Jon Svärdhagen on Feindflugi video «Stukas Im Visier» lavastaja ning videos kasutab mees just kaadreid sellest lühifilmist. Kuna film on ulme, siis on piisavalt põhjust sellest ka siinses blogis kirjutada.

Sisu:
Kui nüüd aus olla, siis ega filmil miskit üheseltmõistetavat sisu pole... vaid fragmendid...

Ilmselt on toimunud miski katastroof või lihtsalt miski suurem sõda. Tehnoloogiline tsivilisatsioon näikse olevat kokku varisenud. Inimkond näikse olevat tagasi langenud miskisse pseudokeskaega...

Ja Österbys elab miski keiser, kes on saatnud filmi peategelase miskisse tsooni miski olulise tüki järele.

Võimalik, et barbaarsed on vaid teatavad tsoonid ning Österby on tehnoloogiline? Igatahes ilmus kiilakas tüüp filmi algul tsooni gaasimask peas. Ka on tüübil miski tehnoloogiat täis kiiker, millest avanevat vaadet esitleb kõrvalolev kaader.

Tehnoloogiline on ka see vidin, mille järele keiser tüübi saatis ning mis näikse sisaldavat miskit vangistatud teadvust, kes tahaks pigem küll vabaks saada...

Selline sisu siis ning lühifilmi viimase otsa jätsin ma loomulikult ümber jutustamata.

Seosed:
Nagu ma juba eespool kirjutasin, kasututas lavastaja selle filmi kaadreid Feindflugi videos ning mul on ränk kahtlus, et videoklipi jaoks see film ka tehti. Keeruline oli, aga ma tuvastasin, et film ja videoklipp valmisid praktiliselt sünkroonselt 2006. aasta esimestel kuudel.

Hinnang:
Vaatasin alguses videot, siis filmi ja siis veelkord videot... mõlemal juhul jäi film kaotajaks ja mõjus pigem DVD lisaks pandud musta materjalina. Lühifilm on selles mõttes väga õpetlik, et näitab kenasti ära, et videoklipi ja (isegi) lühifilmi loogika on kaks ise asja. Kui videoklipis ei häiri lahtised otsad ja fragmentaarsus, siis filmis see reeglina häirib. Eriti, kui mõistad, et ega midagi rohkemat polnudki plaanis, kui subkultuursetes hilpudes tööstusliku laga keskel tuiata, tähendustiineid poose võtta ja tühja jutumulli puhuda.

Lingid:
* Decoy film
* Feindflug.info
* MySpace.com: Feindflug

No comments: