KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



25.5.08

Eye for Eye – illustreeris Vladislav Guzner

Orson Scott Cardi lühiromaanist «Eye for Eye» olen ma siin blogis juba kirjutanud, aga sellest postitusest jäi mitmel põhjusel välja info teksti venekeelsest väljaandest.

Lühiromaan ilmus vene keeles esmakordselt 1990. aastal ajakirja «Smena» neljandas (ehk veebruari teises) numbris ja tõlge kandis pealkirja «Око за око».

Lugesin isegi seda lühiromaani esmakordselt just sellest ajakirjast ning vene lugeja jaoks jäigi ilmumine ajakirjas «Smena» lühiromaani ainukeseks publikatsiooniks viieteistkümne aasta jooksul.

Ajakiri «Smena» oli omal ajal mitmemiljonilise trükiarvuga väljaanne ja seetõttu olid ka illustratsioonid pisut teistsugused kui tehnikaajakirja ulmerubriigis.

Ajakirja «Smena» võiks nimetada vene analoogiks USA klantsajakirjadele, siis olid ka illustratsioonid rohkem sellised kunstiliste pretensioonidega. Need pildid, mis Vladislav Guzner tegi Orson Scott Cardi lühiromaanile, need mahuvad igatahes kenasti kaanonisse.

Hindamisega olen pisut raskustes, sest mulle sedasorti pildid ei meeldi. Samas võib pärast lühiromaani läbilugemist nentida, et kunstnik on teksti lugenud ja selle ka enda jaoks läbi mõelnud. Noh, et lugemisjärgselt töötavad need pildid illustratsioonidena küll.

Kuna lühiromaan on pealkirjaga «Silm silma vastu» juba ligi aasta aega maakeeles kättesaadav, siis peaks ka eestlasest ulmehuviline olema võimeline antud illustratsioone hindama.

Kes veel lugenud pole, see leiab lühiromaani koos teiste suurepäraste tekstidega Arvi Nikkarevi koostatud antoloogiast «Pilet utoopiasse» (2007).

Lingid:

No comments: