KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



21.8.07

Liao zhai yan tan (1987)


Inglise keeles on selle filmi pealkiri «Erotic Ghost Story»... ja sõna «ghost» tuleks siin võtta märksa laiemas tähenduses. Et kui jutt Hiinast, siis võib selle sõnaga tähistada praktiliselt mistahes teispoolset või üleloomulikku olendit. Ei pea see kindlasti tont või kummitus olema...

Sisu:
Filmi sisu on enam kui lihtne. On kolm õde. Ilmselt libad. Õed on vanad, aga näevad vägagi isuäratavad välja. Üleloomulik ju! Ühte õde hoiatab miski vaimulik. Hoiatuse teemaks on, et miski paha on ähvardamas...

Mingil hetkel ristuvadki õdede rajad miski vaese raamatutarga omaga ning kaugel see lõbu ja lust siis ongi. Õpetlane pole aga päris see, kes ta paistab...

Seosed:
On väidetud, et film on väga vaba tõlgendus miskist Pu Songlingi libarebase loost ja on väidetud, et film on väga vabameelne remake filmist «The Witches of Eastwick» (1987). Viimane väide on üsna naeruväärne, sest mõlemad filmid on valminud samal aastal. Esimese väite pädevus jääb esialgu väljapoole minu kompetentsi, sest lugesin Pu Songlingi ammu.

Film oli piisavalt populaarne ning sai kaks järge: «Liao zhai yan tan xu ji zhi wu tong shen» (1991) ja «Liao zhai san ji zhi deng cao he shang» (1992).

Hinnang:
Film on selline lõbus ja pingevaba ajaviide. Lugu ja mõtet ning filmikunstialaseid saavutusi sellest küll otsida ei maksa.

Pole just suur erootika- ja pornofilmide austaja, aga Aasia erootika (selle filmi näitel) oli igatahes sümpaatsem, kui miski õhtumaine ähkimine ja ohkimine.

Pisut müstikat ja mõistulugu, omajagu juhmi nalja ja tolatsemist ning rohkelt paljast naiseihu ja kõike muud sellega seonduvat.

Lingid:
* IMDB: Liao zhai yan tan
* Wikipedia: Erotic Ghost Story
* Rotten Tomatoes: Erotic Ghost Story
* Trash-Can-Dance: Erotic Ghost Story
* Moria: Erotic Ghost Story
* ToxicUniverse.com: Amy Yip in Erotic Ghost Story (by Mike Bracken)
* ToxicUniverse.com: The Witches of Far Eastwick (by John Beachem)

2 comments:

Trash said...

Alustan mingi hetk teise osaga, kuid ootused pole kõrged. Kui sa esimese lisadena olevaid trailereid vaatasid, nägid, et 2 näeb välja justkui minhgi jääballett.

Ulmeguru said...

Ei vaadanud lisasid... kuid eks ma teen seda siis... :)