KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



24.8.07

The Hobbit (1977)


Ilmselt teab Peter Jacksoni filmitriloogia järel igaüks, et kes on kääbik ning mis sõrmuse pilt siin kõrval on. Kui leidub inimene, kes ei tea seda, siis pole tal ka põhjust järgnevat posti lugeda.

Sisu:
Filmi sisust rääkimine tundub olevat suhteliselt mõttetu tegevus.

Seosed:
Otse loomulikult on antud animafilm J. R. R. Tolkieni debüütromaani «Kääbik» (The Hobbit; 1937) ekraniseering.

Hinnang:
Eelkõige on tegu kogupere animafilmiga, mis tähendab, et kõik on üsna nunnu ja puudub veri, vägivald ja karmim keelepruuk.

Film järgib üsna täpselt Tolkieni romaani... olulisematest asjadest oli välja jäetud vaid külaskäik Beorni juurde.

Filmi visuaalne külg tõi mulle meelde Tolkieni enda illustratsioonid... vähemasti siis, kui ekraanil laiusid maastikud.

Tegelastega oli olukord pisut keerulisem, sest näiteks trollid, mäekollid, metsahaldjad ja ämblikud olid ikka üsna jaburad. Guglunk ja Smaug jätsid üsna positiivse mulje, kuigi Guglunk oli liialt suur ja Smaug liialt kassilik.

Samas tundus jällegi, et animafilmi Gandalf ja Elrond olid ka Peter Jacksonil silme ees, kui ta omi tegelasi visualiseerima hakkas.

Või arvab seda lihtsalt minu filmitriloogiast reostatud teadvus? Vähemasti ei tekitanud Gandalf ja Elrond minus tõrget, kui nad ekraanile ilmusid.

Eneselegi üllatuseks pean tunnistama, et see kogupere animafilm mulle täitsa meeldis. Kindlasti pole tegu mingi tippfilmiga, aga korralikult läbimõeldud ja teostatud ekraniseering on see küll. Film peaks olema vaadatav ka neile, kes romaani pole lugenud ning romaani lugenuile ei tohiks filmi vaatamine ka kuigi valulik kogemus olla.

Lingid:
* IMDB: The Hobbit
* Wikipedia: The Hobbit (film)
* The Hobbit: Cartoon
* Rotten Tomatoes: The Hobbit
* Trash-Can-Dance: The Hobbit
* Moria: The Hobbit

2 comments:

Trash said...

Täitsa OK oli jah. Need järjed on hulga jubedamad.

Andreas Prausen said...

Hmm. Minule näiteks ei meeldinud. Vaatasin kunagi ammu, siis kui "Sõrmuste isanda" filmiversioonist keegi veel unistada ei osanud ja raamatudki vist eesti keelde tõlkimata olid. Anyway, uuesti ei vaataks. Pigem ootan ära, mida Peter Jackson filmiversioonis välja pakub. Arvatavasti ei tule selles pettuda.