KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



10.1.09

William King «Geheimnisnacht»

«Geheimnisnacht» ilmus esmakordselt David Pringle'i koostatud antoloogias «Ignorant Armies» (1989). See köide oli üks esimesi (ISBN-numbri põhjal teine) raamatuid, kus ilukirjanduslikus vormis lahati Warhammeri maailma.

«Geheimnisnacht» oli selle antoloogia avalugu ning oli ka lugejate esmakohtumiseks selle ühismaailma populaarsemate tegelastega: trollitapja Gotrek Gurnissoni ja poeedi Felix Jaegeriga.


Sisu
«Geheimnisnacht» on üsna pretensioonitu jutt ühest Gotreki ja Felixi seiklusest.

Noh, et rännukaaslased on ühest kõrtsist välja visatud... siis tahab neid alla ajada süngest metsast välja tuisanud must tõld... siis jõuavad nad järgmisesse kõrtsi ja kuulevad läheduses toimuvast tumedast orgaiast... asuvad orgia toimumispaika teele... ning siis järgneb rohke ja verise hakkimisega finaal...


Seosed
Warhammer on lauamäng, mida mängitakse täringute ja miniatuursete kujukestega. Tegu on väga süngetoonilise fantaasiamaailmaga, millel tugev teutooni varjund.


Ülalpool sai juba öeldud, et jutt kuulub Warhammeri ühismaailma, Gotreki ja Felixi alamsarja. 1999. aastal ilmus William Kingi esimene raamat «Trollslayer», mida nimetakse küll romaaniks, kuid mis tegelikult on jutukogu. «Geheimnisnacht» on ka selle raamatu esimene jutt.


Hinnang
Jutu sisukirjeldus võib jätta jabura mulje. Asi siiski sedavõrd hull pole. Päästab sünge maailm ja karismaatilised tegelaskujud... iseäranis muidugi punase pungiharjaga trollitapja.

William King pole küll suur sõnameister, aga avab lühikese ja pisut kiretu jutu jooksul üsna osavalt tegelaste varasemaid suhteid ja maailma ka üldisemalt.

Lugesin seda mõnusat ajaviitelugu poola ajakirja «Nowa Fantastyka» 1990. aasta teises (ehk augusti)numbris. Kaanepildist võib aru saada, et Warhammer oli mingitpidi numbri teemaks: et päkatsi kuju kaanel, William Kingi jutt ja ka väike nupuke Warhammeri teemal seda saatmas. Jutt oli ka illustreeritud, aga need Kevin Walkeri pildid pärinesid miskist muust allikast... igatahes kujutasid need Gotreki sellistes situatsioonides, mida jutus polnud.


Viited

No comments: