KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



9.7.08

Dominion: Prequel to the Exorcist (2005)


Pealkiri annab teada, et «Dominion: Prequel to the Exorcist» on eksortsisti-filmide eellugu ning valmimisaasta annab ka aimu, et tegu on takkajärgi tehtud eellooga...

Sisu:
Filmi peategelaseks on Jumalas pettunud vaimulik Lankester Merrin, kes sõja ajal on pidanud tegema ränkasid valikuid... noh, et pidi natsidele näitama kümmekond inimest oma kogudusest mahalaskmiseks, või muidu oleks natsid terve koguduse likvideerinud.

Filmi põhiline tegevus toimub pärast teise ilmasõja lõppu ja Aafrikas, kus Keeniast leitakse kummaline kristlik pühakoda, mis praktiliselt on pinnase alla mattunud. Hakatakse pühakoda välja kaevama ning loomulikult pääseb siis ka midagi kurja liikvele.

Lisaks ühe eksinud vaimuliku usu (taas)leidmisele, muudab olukorra keeruliseks ka templi kaitseks saabunud Briti armee üksus ning kohalik hõim, kel pole illusioone sel teemal, et kelle rahu arheoloogilised väljakaevamised on häirinud.

Seosed:
Tegu on eellooga filmile «The Exorcist» (1973) ning vaatajal on võimalus näha, et kuidas isa Merrinist sai eksortsist.

Kuigi film on osaks pikemast sarjast, võib seda vaadata ka inimene, kes pole kunagi midagi kuulnud 1973. aasta filmist.

Hinnang:
Formaalselt on tegu õudusfilmiga, sisuliselt on tegu aga hoopis draamaga ning sellisena pole «Dominion: Prequel to the Exorcist» üldse halb film. Pole ka muidu halb, aga kuidagi tuli teha vahe sisse 1973. aasta filmiga ning sellises valguses see eellugu neljast kõrgemat hinnet ei saa.

Kiidaksin nii käsikirja (Caleb Carr ja William Wisher Jr.), kui ka Paul Schraderi lavastajatööd. Tõsi, filmi rahastajatel oli asjast teine arusaam...

Loomulikult tuleb kiita Stellan Skarsgårdi esitust isa Merrinina. Ka pisut vähemad rollid on kenasti sooritatud, iseäranis vääriks nimetamist Gabriel Mann (isa Francis), Clara Bellar (Rachel Lesno) ja Andrew French (Chuma). Võiks ka mainida, et osa filmi muusikast kirjutas Angelo Badalamenti.

Lingid:
* Ametlik leht
* IMDB: Dominion: Prequel to the Exorcist
* Wikipedia: Dominion: Prequel to the Exorcist

No comments: