KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



23.4.11

John Brunner «Into the Slave Nebula»

John Brunner oli inglise kirjanik, kes kirjutas palju ning selle kirjutatu hulga ja ebaühtlase taseme tõttu ei saavutanud sellist tuntust, mida oleks ehk väärinud. On üsna raske öelda, et milline on tüüpiline John Brunneri teos... jah, ma võin nimetada kuulsamaid, paremaid ja kehvemaid... kuid tüüpilist ei oska.

Romaan «Into the Slave Nebula» (1968) kuulub hoolimata ilmumisaastast John Brunneri n-ö varasesse loomingusse, sest esmakordselt ilmus see juba 1960. aastal. Tõsi, siis oli teose pealkirjaks «Slavers of Space».


Sisu
Inimkond on kosmosesse laiali valgunud, Maa on jõukas ja omajagu endassesulgunud metropol ning reaalne elu toimub kolooniates.

Maalased on parajad hellikud, kes ise ei tõsta isegi oma kohvrit ning miks seda tehagi, kui kõikjal on teenistusvalmid androidid. Tõttöelda seisabki kogu elu Maal androidide sinistel õlgadel. Need androidid (korrektsem oleks öelda homunkulused) on täpselt nagu inimesed, ainult nahk on sinine ja olemus lihtsam.

Romaan saab alguse sellest, kui Maale saabub keegi Lars Talibrand, kes raamatu esimesel leheküljel kohe ka mõrvatakse. Samuti peatub samas hotellis nooruke töösturivõsu Derry Horn, kes oma õnnetuseks leiabki Lars Talibrandi ja ühe androidi surnukehad.


Algamas on nn karnevalinädal ning mõrv näikse politseile vähe korda minevat. Otsekui moepärast noort Horni ja hotelli androide siiski küsitletakse, aga isegi (topelt)mõrvast vapustatud noormehele jätab see pisut veidra mulje.

Derry Horn läheb õhtul siiski linna pidutsema ning öö edenedes õnnestub tal hotellis toimunu peaaegu unustada. Vastu hommikut kohtub ta aga tühjenenud linnatänavail ühe inimrühmaga, kelle eestvedaja annab noorel Hornil valida, et kas ta tapab noormehe niisama või langeb ta väärika duelli käigus. Loomulikult valib Derry Horn duelli ja õnneks oskab noormees mõõka käes hoida ning tapab oma elu kallale kippuja. Kelleks osutub seesama politseinik, kes Derryt hotellis mõrva asjus küsitles...

Segaduses Derry Horn läheb tagasi hotelli ja avastab, et keegi on ta toas käinud. Hotelli peaandroid Dordy jagab pisut selgitusi, aga on ilmselge, et ta teab rohkem kui räägib. Selgub et Lars Talibrand oli nn galaktika kodanik ning seda tiitlit juba igaühele ei anta. Igatahes jõuab Derry Horn veendumusele, et see mõrv ei tohi jääda karistamata ja Lars Talibrandi tegemised tuleb lõpule viia. Kui vaid keegi teaks, et mis need olid..?


Seosed
Nagu eespool öeldud, on «Into the Slave Nebula» uustrükk romaanist «Slavers of Space». Minu poolt loetud kirjastuse Lancer 1968. aasta väljaanne (see ülalpoololev ilusa, kuid seosetu kaanepildiga) vaidab, et «completely revised by the author».


Pisut jabur, aga kui ma ligi paarikümme aasta eest lugesin seda romaani vene keeles ning vene tõlge kandis pealkirja «Работорговцы космоса» ja minu mäletamisel ei erinenud oluliselt sellest, mida ma täna hommikul lugesin.


Hinnang
Mälestused esimesest lugemiskorrast olid tänaseks üsna uduseks muutunud, aga ma poleks seda romaani vist lugema hakanud, kuid see märkus autoripoolsete paranduste asjus kuidagi ajendas. Takkajärgi targana võin öelda, et siiski asjata! Kolm on aus ja õiglane hinne sellisele vanale ja ilmselgelt ajale jalgu jäänud romaanile.


Romaan algab kui krimilugu ja pöörab üsna kähku kosmoseooperiks. On seiklusi, on põnevust, on intriigi... kuid see kõik on kuidagi hakitud ja töötab tühikäigul. Romaan mõjub ajuti suisa toimetamata toorikuna, kus ebavajalikes kohtades on pikalt puiseid kirjeldusi ja tühja lobisemist ning olulistes kohtades hüpatakse võtmemomentidest hoolimatult üle. Kangelaste käitumisloogika ja motivatsioon on kah enmajaolt selline, et kuna autor just nii tahtis. Äramärkimist väärivad mitmed leidlikud detailid ja vanale ulmele iseomane võlu. Mõtlesin isegi korraks kahe panna, aga see oleks autori ja romaani suhtes ilmne ebaõiglus olnud.


Viited

No comments: