KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



1.9.10

Mei loi ging chaat (2010)

Aasia SF filmid pole just sagedad külalised mu DVD-mängijas ... eriti kui eemaldame Aasiast Jaapani. Paari-kolme olengi ehk näinud ning seetõttu olen püüdnud ära vaadata iga sellise toote, mis näppu on juhtunud.

«Mei loi ging chaat», mida muu maailm teab kui filmi «Future X-Cops» on Honkongi ja Taiwani ühisjõududega toodetud SF, ehk siis film, mis püüab vähemasti jätta muljet, et toimuv on kuidagi tänase ja võimaliku homse teadusega põhjendatav.


Sisu
On aasta 2080. Superpolitsei peab kaitsma nn puhta energia leiutanud doktor Mastersoni.


Toimub mingi muuseumisaali avamine ning seal ründabki doktorit kari pahasid küborge. Politseinikud kannavad ränki kaotusi, doktor pääseb ning filmi peategelane notib praktiliselt kõik küborgid maha. Kaks pahalast siiski pääseb ja kavatsevad rännata minevikku, et tappa doktor Masterson lapsena. Peategelasest supervõmm tehakse ka küborgiks ning saadetakse samuti minevikku...


Seosed
Tegu on remake'iga Jing Wongi enda filmist «Chao ji xue xiao ba wang» (1993), mida läänes tuntakse kui filmi «Future Cops».



Ma ei ole seda vana filmi näinud, aga wõrgust sain teada, et see oli miski odav kompott lääne filmidest ja arvutimängudest ning ka seda, et uus film on remake üsna tinglikult.


Hinnang
Alustaks hindest, mis on kusagil kahe ja kolme vahel ning kolm tuleb siit ainult eksootika pärast, sest ma pole praktiliselt näinud hiinlaste SF filme.


Filmil on üks suur puudus ja hulk pisemaid. Suur puudus on, et film ei ole tervik, on hunnik juppe, mis püüavad olla üks ja ainumas film, kuid pole seda mitte. Väiksemad puudused oleks: lonkav loogika, tegelaste käitumine, tegelaste informeeritus, toimuva põhjused, kehvad näitlejatööd jne. Käsikirja autor ja lavastaja Jing Wong on teinud sadakond filmi, aga vaadates seda küll tunda pole ... isegi kui võtta arvesse kollase filmitööstuse üleüldine rohmakus.


Positiivse poole pealt tooks esile küborgid, kes loogiliselt võttes olid jaburad, aga ilus oli vaadata neid metalseid nanojasemeid ja -kombitsaid, mis tüüpidel võitluse ajal kerest välja ronisid. Kuigi, kui järele mõelda, eks see üks idamaise kaklusfilmi ulmeline edasiarendus ole – kaklusfilmis on terasküüntega kindad, ulmefilmis nanojäsemed. Ikkagi mõnus vaadata!


Kindlasti tuleks ära märkida Barbie Hsu osatäitmine, sest see oli ainus, mille kohta sai öelda näitlejatöö. Ülejäänud (Andy Lau kaasarvatud) olid vaid mingid rahmeldavad kujud.

Esiplaanil olevad tüdrukud tegidki filmi ainukesed näitlejatööd, eriti see suurem.

Kindlasti ei ole selline film minu maitse. Osaliselt võib põhjus olla rassilises eripäras, sest õhtumaiselt tundub ikka väga maitsetu, kui ulmemärulina alanud film kusagilt poole pealt lembelooks keerab ja kõik see on veel tembitud jabura tolatsemisega. Samas oli see lembeline lõpp täitsa kena ja jättis sellise mõnusa järelmaitse.


Viited

2 comments:

Oop said...

Sõnas "nanojäse" on eesliide "nano-" kaotanud igasuguse tähenduse. täiuslik puhtus: märk ilma tähistatavata.

Ulmeguru said...

Nojah, oleks pidanud vist üks kord pikalt välja kirjutama, et nanorobotkolooniajäse...