KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



15.1.09

Strange Days (1995)

Mäletan, et eelmisel vaatamisel jättis film mulle märksa niruma mulje... võibolla oli põhjuseks tõsiasi, et nägin seda siis poole pealt...

Sisu:
Filmi sisust ülevaate andmine on enam kui tänamatu tegevus, aga ma prooviks siiski...

Tegevuspaigaks on Los Angeles ja tegevusajaks 1999. aasta viimased päevad. 2000. aasta on ukse ees ning elu on liigestest lahti... ikka üsna lahti... ajuti jääb mulje, et otsekui oleks linnas sõjaseisukord.

Mittelegaalselt on pruukimisel tehnoloogia, mis võimaldab ajukoore impulsse salvestada ja neid siis hiljem taasesitada. Millised perspektiivid naudinguärile!

Filmi sündmustik tiirlebki kõikvõimalike salvestuste ümber... tavalised ja salajased... salvestatud mõrvad... salvestused kui süütõendid... valik on kirju ja igale maitsele...

Seosed:
Erilisi seoseid pole... vaid niipalju, et ilmselgelt on sellest filmist inspiratsiooni saanud paljud hilisemad küberpunkfilmid ja ka tavalisemad ulmefilmid.

Hinnang:
Hindamisega olen omajagu raskustes, sest film on üks kirju kaleidoskoop, kus ideid on, aga lugu ise on banaalne.

Filmi suurim pluss on vast kontrakultuursus, mis suisa pressib igast kaadrist välja. Plussiks on ka hea heliriba, mis siiski pole muutunud eesmärgiks omaette. Samuti tuleb märkida mõjuvalt näidatud vägivalda, mis filmi valmimisaja kohta oli ikka üsna karm.

Näitlejate valik ja rollisooritused olid samuti tasemel. Ootamatu nauding oli kohata filmis aga selliseid tegijaid, nagu Juliette Lewis, William Fichtner ja Michael Wincott.

Filmi idee ja esialgse käsikirja autor on James Cameron ning lavastas Kathryn Bigelow. Olulised nimed mõlemad!

Samas ei saa ma filmi siiski pidada tippteoseks... noh, et tahtmine midagi teha oli suur, aga miski lõplik lihv on jäänud andmata. Kuna mina hindan eelkõige tulemust, siis maksimumi ma panna ei saa.

Samas, film ärritas ja kuidagi ergutas ning seetõttu pole välistatud, et ma kunagi siiski ka DVD ostan. Praegu omab me pere vaid vennaliku abina saadud videokassetti, mille kaanepilt kõrval näha.

Eraldi tuleks mainida, et moraalselt on film vananenud ja illustreerib küberpungi õitsenguajastu loomingulisi ja ideoloogilisi ummikteid.

Lingid:

No comments: