KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



11.1.09

Gort! Klaatu barada nikto!

Pidin töökohuste täitmisel lugema filmi «The Day the Earth Stood Still» (2008) tutvustust. Pean tunnistama, et mul tõusid seda lugedes kuklakarvad turri.

Ma pole näinud ka filmi «The Day the Earth Stood Still» (1951), aga kardan, et remake jääbki minust vaatamata... kuigi seda suisa siinsamas provintsipealinnas näidatakse.



Ilmselt toimub edasine sellise skeemi järgi: alguses loen uuesti jutu üle, siis võibolla tellin vana filmi DVD... ning võibolla alles siis vaatan ka uusversiooni... võibolla..?

Lingid:

8 comments:

Anonymous said...

Ku tavaliselt ma ulmet ei vaata üle viie minuti siis selle filmi puhul tekkis erand. Pean silmas seda uut versiooni.

Ulmeguru said...

Vanarahvas teadis rääkida, et ega nimi meest riku... isegi väga ebasobiv...

«Gort! Ulmik barada nikto!»

Oop said...

Hullematki nähtud. Parem kui Ed Wood, igatahes.

Tasub vaatamist kas või kummalise nähtusena, mida mõned rohelised promovad kaadritki nägemata. Ideoloogiate levik on ikka kummaline.

Ulmeguru said...

See muidugi lohutab, et parem kui Ed Wood... täitsa kohe julgustab... :)

Mul tegelikult ükstapuha, kas see remake on hea või halb... ma tegelikult ei saa ka hea remake'i puhul aru, et miks seda pidi tegema... (tegelikult saan aru küll, aga sisemiselt tõrgun aru saamast)...

Oop said...

Noh, hea uusversioon võiks ju pakkuda oma tõlgendust jne. Film kui kunst, eks ole. Muidu võiks ju raamatute ja maalide puhul ka nuriseda, et yks kord on keegi juba mingit syžeed kasutanud, aitab. Hollywoodi puhul tihti paraku ei ole filmi taga mingit tõlgendust või nägemust, ainult kinotööstus.

Ulmeguru said...

Tõlgenduse mõte on hea ja originaalsusest ma ka ei räägiks, aga kahjuks on enamik remake'isid tehtud seepärast, et rahastajatele on lihtsam müüa asja, millest on näidised juba olemas... ning siis see luul, et inimene tohib vaadata vaid kuni viie aasta vanuseid filme...

Madis Udam said...

Vaatasin seda plakatit siin ja jäin mõttesse, kuna just hiljuti sääraseid sortisin. Kõik tollased plakatid on kuidagi sarnase kujundusega: pealkiri algab ülalt vasakult (loogiline, eks), keskel on üldised muljed ja paremal mingi ufonaut, naispeategelane kaenlas (vt. ka Invaders from Mars näiteks).

Või siis ümberpöördult, paremal ilutseb meespeategelane, tulnukas kaenlas (Robinson Cruseo on Mars).

Ei ole siin midagi öelda, et ainult tänapäeval mõtteikaldus valitseb. (Raha teenimise mooduste osas vähemalt siis.)

Ulmeguru said...

Ilmselt see mõtteikalduse jutt tuleb sellest, et kaasaegsest kraamist näeme iga paska... vanemast kraamist jõuab meieni siiski miski valik...

Kindlapeale minev kommerts on igal ajal mõttelaisk, sest sellise kommertsi ideoloogia välistab millegi uue sissetoomise...

Vana Klaatu-filmi ma tavakommertsiks ei pea... uut aga küll... vähemasti on mulle selline mulje jäänud...