KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



29.10.08

Cory Doctorow «When Sysadmins Ruled the Earth»

Blogimine kitsamalt ja kõikvõimalik wõrgukultuur laiemalt on viinud selleni, et tänapäeval pälvivad tähelepanu asjad, mis seda pälvima ei peaks... vähemasti mitte sellises mahus.

Wõrguajakirja «Jim Baen's Universe» 2006. aasta augustinumbris ilmunud Cory Doctorow jutt «When Sysadmins Ruled the Earth» on just selline tekst, mis tänu ilmumiskohale (ja ka sisule) on pälvinud rohkem tähelepanu, kui peaks...

Sisu:
Jutu peategelane on keegi Felix, kel on naine ja laps, keda ta kutsub nimega 2.0 ... kui need pisiasjad kõrvale jätta, siis on tegu tüüpilise habetunud ja tüsedusele kalduva süsteemiadminnist arvutinohikuga.

Kell kaks öösel äratab Felixi töötelefon ning naise pahameeleks peab tüüp tööle minema ja taas mingit jama lahti lappima hakkama...

Tööl on tõsine hullumaja ning tundub, et kõik n-ö patsiga poisid on kohal, sest toimub miski eriti raju ussirünnak.

Kõik see on aga vaid algus, sest kohe-kohe on saabumas maailmalõpp...

Seosed:
Minu andmetel puuduvad jutul seosed nii autori ülejäänud loomingu kui ka teiste autorite loominguga.

Hinnang:
Tegelikult tahaks panna sellele jutule maksimumhinde, aga on suur hulk põhjusi, miks ma seda teha ei saa ja ei taha. Peamine põhjus oleks see, et jutt pole tervik: on lahedaid lõike ja ideid... puudub, aga arvestatav sisu ja loogika. Minuarust pole autor endale selgeks teinud, et mida ta siis kirjutas: naljaloba või tõeliselt tõsist apokalüptilist traagikat..?

Praeguse seisuga tekkis mul küll lugedes tunne, et nagu loeks tõsimeelset mõrvalugu, kus mõrv on toimunud sedamoodi, et peategelane on kolgitud surnuks koheva vatitupsuga! Olgu, see võrdlus on ehk pisut liialdatud, aga tõsiselt ma seda juttu võtta ei saa... autor samas aga vist tahaks, et ta juttu tõsiselt võetaks ning muudkui kangutab miskit traagikat ja pateetikat.

Samas ei tahaks ma ka autori kallal eriti õiendada, sest kirjutab ta muhedalt, on mõnusaid detaile ning isegi traagika on tal üsna mõjuv. Kuid nauditavat tervikut pole!

Tulles tagasi postituse alguses öeldu juurde, et jutt on saavutanud rohkem tähelepanu, kui jutt ise vääriks. Kirjutatakse ju arvutitest ning kuna jutt on veel ka vabalt wõrgus saadaval, siis on arvutipoiste kollektiivne orgasm garanteeritud.



Võib muidugi olla, et lihtsalt mina olen piiratud teadmistega humanitaar ning ei mõista jutus esinevat ägedat visionäärsust, aga üldiselt ma sellise mõtte välistaks.

Jutt on ilmunud ka Cory Doctorow autorikogus «Overclocked: Stories of the Future Present» (2007) ning kahes teemaantoloogias: James Patrick Kelly ja John Kesseli koostatud «Rewired: The Post-Cyberpunk Anthology» (2007) ja John Joseph Adamsi koostatud «Wastelands: Stories of the Apocalypse» (2008). Autorikogu, see on arusaadav ning ka teemaantoloogiate taastrükid ei tekita küsitavusi... arusaamatuks jääb aga ajakirja «Locus» lugejaküsitluse võitmine parima jutustuse kategoorias.

Ilmselt just tänu auhinnale tõlgiti jutt ka itaalia ja vene keelde.

Ajakirja «Jesli» 2008. aasta esimeses numbris oli see suisa kaanelugu. Ju siis toimetus leidis, et tegu on olulise tekstiga.

Kuigi see ei puutu enam jutu autorisse, aga ütleks, et Igor Taratškovi kaanepilt ajakirjale «Jesli» meeldib mulle rohkem, kui Rob Dumuhosky koomikslikud väripildid ajakirjast «Jim Baen's Universe».

Itaalia keeles ilmus jutt 2007. aastal ajakirja «Robot» 52. numbris ning tõlke pealkirjaks oli «Quando i sistemisti domineranno la Terra».

Lingid:

No comments: