KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



13.8.08

Predator 2 (1990)


«Predator 2» (1990) on järg head kassat teinud filmile «Predator» (1987).

Õigupoolest seob neid filme vaid fakt, et teise filmi koll on pärit esimese filmi omaga samalt planeedilt. Pole ka ime, sest käsikirja autoriteks on taas vennad Thomased.

Sisu:
On aasta 1997 (filmi tegijate jaoks ilmselt kauge tulevik) ning Los Angelest on enda alla matmas tohutu kuumalaine. Kuritegevuslaine on aga isegi veel hullem: narkootikumid, relvad, gängid ja nendevahelised enam kui verised arveteklaarimised, mis ajuti pigem tänavasõda meenutavad.

Leitnant Mike Harrigan (Danny Glover) püüab oma rühmaga vähemasti omas töölõigus korda majja luua, aga kerge see pole. Erinevad rahvuslikud gängid ja lisaks veel tundmatu, suisa mõistatuslik osaline, kes tapab kõiki ning tapab sealjuures kummaliselt ja ilmselgelt rituaalselt.

Lisaks kõikvõimalikele kurikaeltele takistab ausat ja verist politseitööd veel miski suurte volitustega rühm eriagent Peter Keyesi (Gary Busey) juhtimisel. Eriagendi juhitud rühm võtab kõik saladuslikud mõrvapaigad oma valdusesse, peidab tunnistajaid jne. Lühidalt – teevad mis tahavad ning soovitavad leitnant Harriganil omas nurgas püsida.

Surm on sagedane külaline leitnant Harrigani rühmas ning viimasena kaovad lahinguväljalt uljas uustulnuk (Bill Paxton) ja rühma ainus naine Leona (María Conchita Alonso). Kogu sellest mürglist on kujunemas Harrigani ja kosmilise kiskja (Kevin Peter Hall) duell.

Seosed:
Nagu juba eespool öeldud on tegu järjega filmile «Predator» (1987) ning kummalise järjega, sest nii kangelased kui ka tegevuskoht on teised ja seob neid kahte filmi vaid tappev kiskja. Tõsi, filmi lõpuveerandis räägib eriagent Keyes esimese filmi sündmustest Harriganile ning tõmbab sellega seosed ka kõige võihiklikuma vaataja jaoks paika.

Minu andmetel pole järjefilmist ametlikku romaniseeringut tehtud. On küll romaan «Predator: Concrete Jungle» (1995), mille autoriks on keegi Nathan Archer, kes rohkem tuntud kui Lawrence Watt-Evans. Romaani kangelaseks on keegi detektiiv Schaefer, kelle vend Alan Schaefer (hüüdnimega Hollandlane) oli esimese filmi peategelane. Kuigi võmmi nimi on teine ja tegevuspaigaks on New York, järgib romaan üldiselt siiski filmi «Predator 2» süžeed. Tõsi, romaani «Predator: Concrete Jungle» (1995) tegevus toimub kaheksa aastat pärast filmi «Predator» (1987) ja kümme aastat enne filmi «Predator 2» (1990) sündmusi.

Et asi segasem oleks, siis ütleks, et «Predator: Concrete Jungle» (1995) on tegelikult esimese Predatori-koomiksi romaniseering. Koomiksimaailmast tuli ka see Alieni ja Predatori maailmade ühendamine sarjaks «Aliens versus Predator». Esimest korda said need maailmad koomiksites kokku 1989. aastal ning ilmselt see viis teise filmi tegijaid ideele panna trofeede sekka ka Alieni kolp.

Hinnang:
Järjefilmile hinnagut andes ei pääse üle ega ümber kahe filmi võrdlusest. Esimene oli ju selline sirgjooneline märul, kus ulmeline osa vaid pisut pinget lisas. Teises on sisu rohkem, aga sellevõrra on asi ka kaootilisem. Objektiivselt võttes on esimene parem film, teine aga huvitavam... eriti, kui rääkida tulnukatest.

Ei saaks öelda, et «Predator 2» oleks miski filmikunsti verstapost. Tegu on siiski suhteliselt lihtsakoelise märuliga, mille lavastaja Stephen Hopkins enamvähem kompetentselt ekraanile tõi. Ilmselt on lavastaja päritolu ka põhjuseks, et miks filmis on sedavõrd palju rõhku pandud Jamaica pättidele ja muule taolisele kraamile.

Lingid:
* Ulmeseosed: Predator (1987)
* IMDB: Predator 2
* Wikipedia: Predator 2
* Predator – The Hunted
* The Hunter's Lair: Predator Costume and Drop Forum

2 comments:

Trash said...

Päris hea järg indeed, olen isegi korra või kaks rohkem vaadanud kui esimest filmi.

Ulmeguru said...

Mingil ajal pidasin ma teist filmi isegi esimesest paremaks, aga nüüd hindan esimest pisut rohkem, sest see on terviklikum.