KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



4.4.08

Varastatud kaanepilt ja -kujundus

Sattusin wõrgus kogemata William C. Dietzi romaani «For Those Who Fell» (2004) kaanepildile. Ilmselt ei tea kaanepildi autor Bruce Jensen ja kaanekujunduse autor Rita Frangie tänaseni, et Venemaal on selle pildi ja kujunduse baasil terve raamatusari kujundatud..?

Jutt siis Sankt Peterburgi kirjastuse «Domino» ja Moskva kirjastuse «Eksmo» ühissarjast «Фантастический бестселлер», kus aastail 2005–2007 ilmus ligi veerandsada raamatut. Loomulikult võivad kirjastused väita, et nad on heausksed ostjad ja et süüdi on hoopis sarja kujundaja, kes pani kontseptsiooni Bruce Jensenilt ja Rita Frangie'lt tuimalt pihta. Väita võib igasugu asju, aga mina mõistatan pigem, et millise näoga nad saadavad oma sarja autorieksemplare raamatute autoritele. Tegu ju tõlkeulme sarjaga.



Et jutt poleks üldsõnaline, siis sai lisatud ka mõned vene sarja raamatute kaanepildid. Sari on nüüdseks ilmumise lõpetanud, aga lõpu põhjuseks polnud kindlasti kujunduslik vargus. Pigem taas kehv ja läbimõtlemata müügitöö. Autorid ja romaanid olid ju head. Oli ju sari Neal Asheri, James Alan Gardneri ja John C. Wrighti ja nii mõnegi teise uuema ja huvitavama autori romaanide esmaavaldamise kohaks Venemaal.

No comments: