KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



26.11.07

Solomon Kane – esimene plakat

Lehetöö venis ja bloginduses polnud ka miskit huvitavat, sestap kondasin täna mööda kõikvõimalikke filmi- ja plakatisaite. Eneselegi üllatuseks sain teada, et tegemisel on film «Solomon Kane»! IMDB info on esialgu suhteliselt napp, aga esimene plakat juba ringleb wõrgus.

Et kes see Salomon Kane on? Sellenimelise puritaanliku aumehest seikleja mõtles välja kirjanik Robert E. Howard, keda maailmas laiemalt tuntakse kui barbar Conani loojat.



Isiklikult pean Solomon Kane'i lugusid paremaks, kui barbar Conani omasid. Objektiivne reaalsus on aga selline, et barbar Conan on kordi populaarsem. Ehk aitab tehtav film selles küsimuses kuidagi kaalukategooriaid muuta? Samas ma pisut kardan seda filmi, sest kaasaegses multikultuurses maailmas on suhteliselt keeruline teha ehedat filmi, mille peamiseks tegevuspaigaks on XVI–XVII sajandi Aafrika.


Viited

23.11.07

Tähesõdade logo sünnist

Kõrvaloleva logo sünnist pajatab Suzy Rice, et tal polnud muid juhiseid peale selle, et George Lucas tahtis «midagi väga natslikku».

Soovitan klõpsata linki, sest seal on sellest kõigest pisut pikemalt kirjutatud.

Lingid:

5.11.07

Conan – Frank Frazetta nägemus

Barbar Conan on vaieldamatult vägagi oluline kultusfiguur nii ulmes kui popkultuuris üldse. Teda võiks suisa pidada kangelasfantaasiate (heroic fantasy) käilakujuks. Vägagi levinud on teooria, et (kaasaegane) fantaasiakirjandus (fantasy) sai alguse 1932. aastal, mil Robert E. Howard avaldas esimese jutu Conanist. Eks eepilise fantaasiakirjanduse (epic fantasy) austajad tahavad alguspunktiks panna J. R. R. Tolkieni, aga kirjanduslooline reaalsus näitab muidugi õige asjade seisu kätte. Loomulikult oli fantaasiakirjandust nii enne Oxfordi professorit, kui ka enne Cross Plainsi jõumeest, aga kõike seda võiks pigem nimetada n-ö eelfantasyks.



Ilmselge, et sedavõrd olulist kangelast on visualiseerinud erinevad kunstnikud. Kui aga teha neist piltidest kasvõi pealiskaudne pingerida, siis ülalpool olev Frank Frazetta maal on selles nimekirjas vaieldamatu liider – nii taseme, sisukuse, kui kultuslikkuse poolest.

Frank Frazetta tegi antud pildi kirjastuse Lancer jaoks, kus plaaniti ilmutada pehmekaanelistena kõik Conani-lood. 1966. aastal ilmuski selle sarja esimene raamatuna Robert E. Howardi ja L. Spargue de Campi jutukogu «Conan the Adventurer». Kuigi kiri kaanel teatab: «Volume One of the Complete Conan», pole asjad päris nõnda. Isegi kirjastuse Lancer kronoloogias on see tegelikult alles neljas köide. Mingil põhjusel ilmus see aga esimesena ning eks sealt siis ka reklaamlause. Vaieldamatu tõsiasi on aga, et just selle köite ilmumist võib lugeda tänaseni kestva fantaasiakirjanduse buumi algpauguks ning Frank Frazetta kaanepildil on selles sündmuses vägagi oluline koht. On ju paljud inimesed väitnud, et nad ostsid selle raamatu algselt ainult kaanepildi pärast.


Viited

4.11.07

Marek Piestrak – poola Ed Wood?

Ilmselt ei vaja Marek Piestraki nimi kohalikule filmivaatajale tutvustamist...

Või kui vajab, siis meenutaks kolme Poola-Eesti ühisfilmi: «Test pilota Pirxa / Navigaator Pirx / Дознание пилота Пиркса» (1978), «Klątwa Doliny Węży / Madude oru needus / Заклятие долины Змей» (1987) ja «Łza księcia ciemności / Saatana pisar / Слеза князя тьмы» (1994).

Märksa vähem teatakse siinmail ilmselt mehe kommertslikult kõige edukamat filmi «Wilczyca» (1983) ja selle vähemmenukamat järge «Powrót wilczycy» (1990).



Poola Ed Woodiks peetakse Marek Piestraki ilmselt just tänu filmile «Madude oru needus». See oli ju üsna selline väga vaese mehe Indiana Jones ning kuuldavasti on seda kantud ka kõigi aegade halvimate poola filmide nimekirja. Iseküsimus, et mida sellised nimekirjad üldse väärt on..?

Lingid:

1.11.07

Udu-filmi reklaamirull

Stephen Kingi lühike romaan «The Mist» ilmus esmakordselt 1980. aastal ning hoolimata väikesest mahust... või pigem just seetõttu... on romaan «The Mist» saavutanud peaaegu kultusteose maine. Kuulun isegi nn mitteametlikku ja üleilmsesse klubisse, mis koondab isikuid, kes peavad antud romaani Stephen Kingi parimaks tekstiks.

Nüüd aga rõõmustab mind teadmine, et 21. novembril linastub selle romaani ekraniseering ning ootused ajab kõrgeks veel ka tõsiasi, et käsikirja üks autoreid ja lavastaja on Frank Darabont. Kel raskusi nimede meelespidamisega, siis neile teadmiseks, et just see mees tegi filmid «The Shawshank Redemption» (1994) ja «The Green Mile» (1999).




Viited