KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



9.1.07

Frankenstein General Hospital (1988)

Mary Shelley poolt välja mõeldud doktor Frankenstein ja tema loodud nimetu kreatuur on andnud ainest arutule hulgale järgijatele. Mis seal salata, kirjutasin isegi keskkoolipäevil sellest nimetust koletisest ulmejutu... suure õhinaga saatsin selle isegi ajakirja «Noorus». Õnneks ei avaldatud! Nüüdseks on vist käsikiri ise ka juba hävinud. Ja hea ongi!

Samas, kui vaatan filme nagu «Frankenstein General Hospital» (1988), siis tundub, et Rudolf Rimmel käitus minu jutukesega pisut karmilt. Iseküsimus, et kui madalale see hindamise latt seada...

Sisu:
Filmi tegevus toimub tänapäevas... st 1980ndad kogu võlus ja värdjalikkuses. On üks suur haigla, mille keldris siis noor ja andekas arst püüab varastatud kehaosadest kokku panna tehisinimest ja seda siis ka elustada.

Asjad ei lähe päris nii nagu plaanitud, aga üldiselt edenevad siiski soovitud suunas. Kogu selle rahmeldamise taustal avaneb koondpilt selle haigla personalist ning ei saaks öelda, et dr. Frankenstein seal kuidagi võõrikuna mõjuks. Kolleegide hulgas on kiimalisi, andetuid, kobakäppi ning isegi üks domina.

Seosed:
Seos klassikalise looga seisneb selles, et haigla keldris tegutsev noor arst on Mary Shelley romaani Victor Frankensteini kauge järeltulija. Tema abi Iggy peaks olema aga see tegelane, kes filmides «Young Frankenstein» (1974) ja «Van Helsing» (2004) kandis nime Igor. Et siis kuulus ja klassikaline lugu, mis on toodud tänapäeva ning millest on tehtud maotu jant.

Hinnang:
Tegelikult ei saagi rääkida hinnangust... pigem ports masendunud emotsioone, sest film on isegi rämpsfilmide skaalal mannetu.

Naljad on totrad, näitlejatöö allapoole igasugust arvestust. Paaril korral näidatakse paljast naisekeha, aga need on niisama väsinud ja tuimad kui filmi naljad.

Asjale paneb krooni odav Balti DVD, kus originaalheli asemel on miskipärast prantsuse dublaaž. Sisu ja vormi täielik ühtsus! 25 EEKu selle filmi eest on ilmne pillamine!

Lingid:

No comments: