KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



16.1.07

George Alec Effinger «When Gravity Fails»


On lugejaid, kelle jaoks ulmekirjanduse erinevate alažanrite segamine ühes teoses on selline hea maitse piiri ületamine ning on lugejaid, kelle jaoks ulme segamine kriminulli või põnevuslooga on suisa kuritegelik. Sellise loogika järgi on George Alec Effingeri romaan «When Gravity Fails» (1987) nii hea maitse piire ületav, kui ka kuritegelik, sest kasutab kriminaalromaani võtestikku ja pole ka stiilipuhas küberpunk.

Ilmselt on just see maitsetu kuritegelikkus andnud romaanile märksa pikema kirjandusliku eluea. Küberpungi hiilgeajal peeti romaani üheselt küberpungiks. Ei peetud küll selleks kõige õigemaks, sest George Alec Effinger ei kuulunud nö. Mirrorshades-gruppi, aga kellele see «õigsus» peale selle grupi ideoloogide veel korda läks. Mitte kellegile!

Kui aga «küberpunk» enam uue ulme võlusõna polnud, siis hakati romaanis enam hindama Raymond Chandleri laadis asjalikku kriminaalintriigi ja Philip K. Dicki vaimus paranoidseid väärtusi. Hea raamat peabki võimaldama mitmekülgset lugemiselamust.



Kui romaan «When Gravity Fails» 1987. aastal kirjastuses «Arbor House» ilmus, siis võis seda nimetada George Alec Effingeri uueks tulemiseks. Vähemasti kommertslikus mõttes. Effinger avaldas esimese ulmejutu 1971. aastal ning esimese romaani aastal 1972. Avaldas 13 romaani ja 80 juttu, aga oli siiski rohkem selline kriitikute ja autoritest kolleegide soosik. Romaani «When Gravity Fails» ilmumine muutis paljutki. Ei saaks öelda, et Effingerist oleks nüüd miski esimese suurusjärgu täht saanud, aga menu oli. Romaan ilmus ainuüksi 1989. aastal hispaania, itaalia ja prantsuse keeles ning 1991. aastal saksa keeles.



Eks põhjusi oli mitu ning kindlasti oli süüdi ka Jim Burnsi kommertslik kaanepilt, mis ehtis pehmekaanelist kordustrükki. Kasutasid seda pilti ju ka vene ja tšehhi kirjastajad. Kuigi tuleb mainida, et ega see pilt päris õieti romaani sisu ja hinge edasi ei anna. Nagu ei anna seda edasi ka tüüpiline Luis Royo tibi hispaania väljaande kaanel või itaalia väljaande kaanel kasutatud David B. Mattingly pilt.

Sisu:
Romaan «When Gravity Fails» algab sellega, et Marîd Audran saab kokku kellegi Bogatõrjoviga, kes otsib oma kadunud poega. Bogatõrjov lastakse sellesama vestluse käigus James Bondi poolt maha. Järgmisel päeval palub Marîdi tuttav hoor Nikki, et Marîd aitaks tal peremehest vabaneda. Marîd lepib kohtumise kokku ning vabaksostmise tehing saab teoks. Ülejärgmisel päeval on Nikki kadunud, aga Marîdil probleemid alles algavad. Alustuseks saab Marîd kolme mõrtsukaliku ja sõgeda hoora (nn. Mustad Leskõed) käest korraliku keretäie, siis selgub, et seoses Nikki kadumisega on talle kui vahendajale üle läinud ka Nikki võlg. Ja see on alles päeva algus...

Romaani peategelane Marîd Audran on ilmselge autoripoolne austusavaldus Raymond Chandleri kriminullide kangelasele Philip Marlowe'le. Pärineb ju ka üks romaani motodest Chandleri esseest «The Simple Art of Murder». Romaanis leiavad kasutamist ka Ian Flemingi loodud James Bond ning Rex Stouti loodud Archie Goodwin ja Nero Wolfe. Täpsem oleks öelda, et Marîdi üks vastaseid kasutab James Bondi modifikatsiooni ning Marîd ise kasutab romaani edenedes Nero Wolfe'i oma. Modifikatsioonid ehk modid on nö. isiksuse modifitseerimise programmid, mida inimene saab ajju laadida ning mille mõju all inimene siis vastavalt käitub.

Eelöeldu on ka põhjuseks, miks prantsuse väljaande kaanel ilutseb kaabuga detektiiv ning miks vene ulmeajakirja «Jesli» kaanel on näha James Bondi.

Seosed:
Romaan «When Gravity Fails» (1987) on avab Marîd Audrani sarja. Järgnesid romaanid «A Fire in the Sun» (1989) ja «The Exile Kiss» (1991). Sarja oli plaanitud rohkem romaane, aga autori surma tõttu need plaanideks ka jäid. Postuumselt ilmus kogumik «Budayeen Nights» (2003), mis sisaldab kolm lühemat Marîd Audrani teksti ning lihtsalt jutte, mille tegevus toimub Budayeenis või mis on seotud selle maailmaga. Romaani põhjal on tehtud samanimeline rollimäng ja arvutimäng «Circuit's Edge».

Hinnang:
Ma ei peaks seda romaani päris tipptekstiks, aga kusagil seal tipu ligidal on ta koht küll. Raamatu plussiks on parajalt hoogne lugu, värvikas maailm, läbimõeldud detailid ning mõnusalt küüniline esituslaad.

Lingid:
* Effinger fan blog
* Wikipedia: When Gravity Fails
* Ulmekirjanduse BAAS: When Gravity Fails
* Steven Silver's Reviews: When Gravity Fails
* SF Signal: Review: When Gravity Fails
* Review: When Gravity Fails
* Green Man Review: When Gravity Fails
* David M. Chess: Review: When Gravity Fails
* The Eternal Review of Books: When Gravity Fails
* Рецензии Фрилансера: Когда под ногами бездна
* Bookslut: Be Careful What You Wish For
* The Thrilling Detective Web Site: Marîd Audran
* Science Fiction Inventions and Ideas: When Gravity Fails

No comments: