KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



24.6.11

Banguolis Balaševičius «Dešimt tūkstančių Einšteinų»

1979. aastal avaldas leedulane Banguolis Balaševičius kaheksast jutust koosneva ulmekogu «Žemiškos istorijos» ja 1982. aastal ilmus eesti keeles selle raamatu põhjal koostatud kolmejutuline valik «Kümme tuhat Einsteini».

Isegi leedu keelt mitteoskav inimene peaks juba taipama, et jutt «Dešimt tūkstančių Einšteinų» on Banguolis Balaševičiuse eestikeelse valikkogu nimilugu. Minu (võibolla mitte nii täielikel andmetel) pole seda juttu ei leedu keeles ega ka tõlgetena rohkem avaldatud.


Sisu
Loo tegevuspaik on konkreetselt täpsustamata, aga aimata võib, et tegevus toimub kapitalistlikus riigis ja ilmselt Ameerika Ühendriikides. Doktor Largo on leiutanud meetodi kuidas modelleerida elusolendit... tõsi, esialgu on ta meetod üsna tundmatu ning katseid on tehtud eelkõige vähemate loomade peal.

Ühel päeval võtab doktor Largoga ühendust härra Milker, üks rikas ja mõjuvõimas mees. Härra Milker on võtnud plaani omale järglase soetamise, aga kuna ühe ta kompanjoni poeg just hiljuti n-ö ära pööras ja oma miljonäristaatust vihkama hakkas, siis tahaks härra Milker kindel olla, et tema pojast ikka tõeline Milker saaks. Doktor Largo tööks oleks modelleerida Milkeri täisealiseks saanud poeg, et siis koopia (loe: klooni) pealt härra vaatab, et kas ta pojast saaks ikka asja.


Seosed
Enne kui selle jutu tõlge eesti keeles raamatukaante vahel ilmus... enne seda loeti teksti Tõnu Aava poolt ette ka Eesti Raadio järjejutuna.


Hinnang
Ma mõtlesin pärast tänast ülelugemist, et panen jutule nelja, siis vaatasin, et olen BAASis kunagi ammu viie pannud. Mõtlesin veel ja panin ka siin viie.

Nelja oleks pannud just teatava klišeeliku kapitalistliku ühiskonna kriitika pärast. Samas mõtlesin ma pisut sellele ja leidsin, et eks see elu ise ka üks suur klišee ole, et enamus inimesi käitubki ju tüüpiliste klišeedena. Ja siis mõtlesin, et millistele tekstidele ma neljasid olen ladunud ja kui see jutt saaks nelja, et siis mingid tekstid peaks miinusega hindeid saama. Otsustavaks sai aga tõsiasi, et lugesin juttu üle raugematu huviga ning lugemisprotsess ise oli mõnus ja rahuldustpakkuv.


Viited

No comments: