KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



2.7.07

Harlan Ellison «Broken Glass»


Harlan Ellisoni jutt «Broken Glass» ilmus esmakordselt 1981. aastal ning ilmus vihikus, mis kandis sama pealkirja. Tegemist paistab olevat ühe iseäranis haruldase üllitisega, sest ma pole isegi suutnud kusagilt leida infot selle ühiku kohta... kaanepildist rääkimata.

Selsamal aastal avaldas jutu kordustrüki ajakirja «Gallery» juuninumber. Toimetus pidas vist oluliseks tekstiks, sest kiri kaanel näitab, et numbris on «Harlan Ellison's angriest fiction». Kõrvalolevast kaanepildist peaks ka selgeks saama, et mis laadi ajakirjaga tegu.

Sisu:
Üks naine fantaseerib pikal bussisõidul lesbilisest seksist kolme naisega ning avastab ootamatult õudusega, et tema fantaasiates on keegi mees, kes seda pealt vaatab. Oleks et ainult vaatab, aga suisa sekkub...

Seosed:
Seosed autori muu loominguga puuduvad... ka ei tea ma, et see jutt oleks saanud edasiarendust filmi või koomiksina.

Hinnang:
Tegu on tugeva ja hästikirjutatud jutuga, mis ajuti läheb üsna räigeks kätte ära. Räiged pole kirjeldused... räige on see mis toimub. Kuna «Klaasikillud» on selline sisekosmose lugu, siis ilmselt paljudele tüüpilistele ulmefännidele see ei meeldi... samas on mul hea meel, et jutt ilmus antoloogias «Pilet utoopiasse», sest muidu oleks jutt mul võibolla lugemata jäänudki.

Lingid:
* Ellison Webderland
* Harlan Ellison: Islets of Langerhans
* Sequential Ellison: The Harlan Ellison Comic Book Bibliography
* Wikipedia: Harlan Ellison
* IMDB: Harlan Ellison
* Ulmekirjanduse BAAS: Broken Glass
* Mister Costello — kangelane: Harlan Ellison “Klaasikillud”

No comments: