KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



13.7.08

Thomas M. Disch «Moondust, the Smell of Hay, and Dialectical Materialism»

Thomas M. Disch oli (ulme)kirjanik ning samavõrd ka küünik ja nihilist. Selline oli ka mehe looming: küüniline, nihilistlik, misantroopne ning tavafännile piisavalt võõrik ja ebamugav.

Nii nagu elu ja looming, nii ka surm: Thomas M. Disch tappis end käesoleva aasta neljandal juulil. Eks depressioon oli mehel juba mitu aastat kallal, aga et enesele jänkide iseseisvuspäeval ots peale teha, selleks peab ikka vastav veregrupp olema.

Lühijutt «Moondust, the Smell of Hay, and Dialectical Materialism» ilmus esmakordselt 1967. aastal ajakirja «The Magazine of Fantasy and Science Fiction» augustinumbris.

Aasta hiljem taasavaldas Thomas M. Disch teksti autorikogus «Under Compulsion», mida ameerika lugeja teab alates 1970. aastast pealkirjaga «Fun with Your New Head». Selsamal 1970. aastal lülitas Hal Clement selle jutu soliidsesse teemaantoloogiasse «First Flights to the Moon».

Vene keeles ilmus jutt Valentin Reliktovi koostatud antoloogias «Смерть Вселенной» (1992) ja pealkirjaga «Лунная пыль, запах сена и диалектический материализм». Seda tõlget ma ka lugesin.

Sisu:
Jutt on pealtnäha traagiline lugu esimesena Kuu pinnale astunud inimesest. Kuna tegu on ulmejutuga, siis on selleks inimeseks venelane. Kaua ta oma kangelastegu nautida ei saa, sest miski totra tehnilise rikke tõttu Maale ta tagasi ei pääse...

Jutt algabki sellest hetkest, mil vene kosmonaudil on jäänud elada miski 5–7 minutit, pärast mida sureb ta hapnikupuudusesse. Kosmonaut püüabki enne surma selgusele jõuda, et mille nimel ta siis sureb: teaduse, armastuse või hoopis riigi ja partei. Ja märkamatult saab traagilisest ulmejutust kirbe-küüniline sotsiaalne kommentaar. Lisaks veel tõsiasi, et Maal ei saagi laiem üldsus teada venelase kangelasteost, sest nõukogude kosmonautikas räägiti lennust vaid siis, kui see õnnestus!

Seosed:
Puuduvad.

Hinnang:
Kuigi enamuse jutust moodustab sureva kosmonaudi sisemonoloog, hindan ma juttu viiega, sest seesamune monoloog on hästi ja meeldejäävalt kirja pandud. Ulmekirjanduse uus laine oma parimal kujul!

Lingid:

No comments: