KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



26.2.08

King Kong (2005)


Õnnestus ka lõpuks ära näha Peter Jacksoni tehtud «King Kong» (2005). Ei, tegu pole miski filmiharuldusega... ma ise olin lihtsalt skeptiline ning pole ka see suure ahvi teema mind kunagi eriliselt köitnud. Kuid kui laenutuses nägin DVD-d, siis tekkis küll ulakas mõte, et vaataks ära... ikkagi Peter Jacksoni film!

Sisu:
Arvan, et iga inimene teab, et kes on King Kong ja milles tolle lugu seisneb... kes ei tea, seda see teema ilmselt ei huvita. Sama lugu on ka 2005. aasta uusversiooniga – ilmselt on seda kõik huvilised niikuinii näinud... ning sestap ei hakka ma end siin sisututvustusega vaevama.

Seosed:
King Kongi mõtles välja Merian C. Cooper, keda Peter Jacksoni filmis ka konkurendina mainiti. 2005. aasta film on tegelikult 1933. aasta filmi remake, aga samas on see ka katse teha antud materjal usutavamaks.

Hinnang:
Peter Jacksoni filmi puhul oli näha kahte taotlust: üheks oli (ilmselt rahastajate soovil) tahe teha lihtsalt vana filmi uusversioon, teiseks oli aga lavastaja soov teha omaenda filmi. See teine taotlus avaldus stiilses retros, heas pildis, usutavuses jne.

Lühidalt, kui võimutses lavastaja kunstiline taotlus, siis jooksis film täpselt õiges tempos ning seda oli hea vaadata. Mingil hetkel pääsesid aga võimule rahastajate soovid ning siis Peter Jackson filmiski neid lõike, mida tõsiuskne King Kongi fänn ootab: korraliku tegijana püüdis ta ka neid hästi teha, aga teatav sunduse maik jäi ikka juurde. Noh, et teeme selle sutsu ära ja lähme siis filmiga taas edasi. See teatavat sorti kahe isanda teenimine lavastaja poolt oligi minuarust filmi peamiseks miinuseks.

Eraldi kiitus aga selle eest, et Pealuude saarel olid ikka negroidid, et mitte ei hakatud musta rassi hingerahu huvides sinna miskeid muid tegelasi paigutama.

Film meeldis, aga koju ei ostaks, sest ma pole kindel, kas ma seda kunagi veel vaataks. Kummaline oli hoopis see, et laenutuses oli see peen kaheplaadiline väljalase, mille kaanepilt siin ülalpool. Tõsi, ma ei vavunud seda teist plaati isegi karbist välja võtma.

Ja seda ei saa ma ka ütlemata jätta, et Peter Jackson tegi King Kongist ühe paraja Titanicu!

Lingid:
* King Kong: Official Site
* IMDB: King Kong (2005)
* Wikipedia: King Kong (2005)
* Rotten Tomatoes: King Kong (2005)
* Sci-Fi Boys and Journey to Skull Island for the Two-Disc King Kong DVD

4 comments:

Soprano said...

Kaheplaadiline on veel minu teada Viru Keskuse laseringis soodusriiulil müügil 69.- Mina sinu asemel ostaks ;)

Ulmeguru said...

Eks ma mõtle selle peale... :)

Anonymous said...

King Kong Lives (1986) oli esimene film, mida ma kinos nägin, väikse poisina, kuigi see tuli Eestisse ilmselt palju hiljem. Siiamaani on paljud stseenid ja asjad täpselt meeles. Nii et ühesõnaga lapsevanematele siit väike vihje.
Seda uut ei ole vaadanud, kuidagi kole ettearvatav on see sisu. Ütleme siis nii, et ainult Kongi kere pärast ei viitsi vaadata.

Ulmeguru said...

«King Kong» (1976) ja «King Kong Lives» (1986) olid mõlemad Nõukogude Eesti kinolevis... esimene tuli vist küll suure hilinemisega, aga teine linastus üsna operatiivselt... ilmselt miskid paar aastat hiljem... karta on, et need ühe portsuna sisse osteti... minu mäletamist mööda oli «King Kong on elus» Eesti kinodes kusagil 1987–88...