KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



21.2.08

Kage Baker «Merry Christmas from Navarro Lodge, 1928»

Kui jutu pealkirjaks on «Merry Christmas from Navarro Lodge, 1928», siis peaks see suurepäraselt sobima ajakirja jõulu- või detsembrinumbrisse. Sobiski, sest esmakordselt ilmus jutt ajakirja «Asimov's Science Fiction» 2000. aasta detsembrinumbris. Selles ajakirjas ma seda kunagi ammu ka kõigepealt lugesin.

Sisu:
Mees nimega Dolliver leiab end jõuluõhtul maanteel vantsimas... on külm... raha pole... tuju on räbal... ja tegelikult on elu üldse nässus. Dolliver mõtleb isegi enesetapule, aga et enesetapp jõuluõhtul nõmedana tundub, siis jääb maanteeservalt murdlainetesse hüppamine vaid plaaniks.

Lootuse kaotanuna märkab Dolliver pimeduses kõrvalteed, mis viib orgu ning orus paistavad majad ja ühe katusel on kiri Navarro Lodge. Tegu on miski kolkahotelliga, kuid enim hämmastab Dolliveri maja ees olev autopark... kõik on sõidukorras uunikumautod.

Eks lugeja paneb kiirelt asjad peas kokku, sest seob ju pealkirigi hotellinime 1928. aastaga. Ajanihke lugu!

Kummalisem on hoopis see, et hotelli personal ja külastajad Dolliveri ei näe... samas saab Dolliver süüa ja juua, sest tema jaoks on minevik (kui inimesed välja jätta) suisa käegakatsutav. Hotellis on ka teine eluheidik, kes pärit meie ajast ning neil tekib Dolliveriga plaan pisut mineviku arvel teenida...

Seosed:
Jutt on lahendatud tuntud telesarjade «The Outer Limits» ja «The Twilight Zone» laadis ning Kage Baker ei varjagi seda, sest mõlemad sarjad leiavad tekstiski äramärkimist.

Hinnang:
Jutus pole uudseid ideid, ega ka originaalseid probleemiasetusi. Tegu on lihtsalt mõnusa ajaviitega. Kuna mulle eelpoolmainitud telesarjad vägagi meeldivad ning kuna autor on oma ülesandega suurepäraselt toime tulnud, siis hindan ka juttu kõrgelt. Sedavõrd, et ei pidanud paljuks kulutada 99 senti ja see omale Fictionwise'st osta.

Lingid:

No comments: