KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



24.12.06

Chris Roberson «O One»

Mõne tekstiga lihtsalt on nii, et loed seetõttu, et satub lühikese aja jooksul liialt sageli näppu. Chris Robersoni jutuga «O One» (2003) just nii läkski. Kui tekst ikka paari nädala jooksul paar korda ette juhtub, siis vaieldamatult paned tähele ... ja võibolla isegi loed.

Jutt ilmus esmakordselt 2003. aastal antoloogias «Live Without a Net». Raamatu koostas Lou Anders. Seda antoloogiat peetakse vist üsna õnnestunud saavutuseks, sest kriitika pani tähele ja mitmed jutud on leidnud oma koha aasta parimate juttude koondantoloogiates ning paljud lood on tõlgitud ka võõrkeeltesse.

Cris Robersoni jutt valikantoloogiatesse ei jõudnud, küll aga on see tõlgitud itaalia, poola ja vene keelde. Itaalia keeles ilmus jutt 2005. aastal ajakirja «Robot» 47. numbris ja pealkirjaga «Uno zero».

Poola oma siis ajakirja «Nowa Fantastyka» 2005. aasta üheksandas ehk septembrinumbris ja venekeelne siis ajakirja «Jesli» 2005. aasta kümnendas numbris. Poola tõlge kandis pealkirja «Zero jeden» ja vene oma «О, единственный!». Poola ja vene tõlked on mul endalgi olemas. Kõrvalreas siisnende ajakirjade kaanepildid ja Vladimir Ovtšinnikovi illustratsioon vene ajakirjast.

Sisu:
Lühiloo tegevus toimub alternatiivajaloolises maailmas, kus keiserlik Hiina valitseb planeeti Maa. Tegevusajaks 1924. aasta.

Jutu peategelaseks on õukonna ülemarvutaja Cui, kelle alluvuses töötavad sajad abakustel arvutajad. Ühel päeval saabub õukonda aga inglane Proctor Napier aurujõul töötava mehhanismiga, mida ta nimetab Analüütiliseks Masinaks. Cui pannaksegi masinaga võidu arvutama, et kumb on kiirem ja täpsem. Kui masin võidab, siis võivad arvutajad tööst ilma jääda...

Seosed:
Tekst kuulub nn. «Celestial Empire» sarja, kus ainus võim Maal on keiserlik Hiina. Ajaloo hargnemispunktiks on 1424. aasta.

Praeguseks on ilmunud kolm juttu ja lühiromaan ning neid seob vaid ühine taust. Igasugune muu seos sarja tekstide vahel puudub. Autor on öelnud, et kavatseb jutud kunagi välja anda ühtede kaante vahel ning selle kollaažromaani oletuslik pealkiri on «Celestial Empire: Fire Star».

Juba on väljahõigatud veel ühe jutu ja romaani ilmumine ning autoril on samasse maailma planeeritud ka lasteromaanide triloogia.

Hinnang:
Tegu on autori esimese müüdud tekstiga, ehk siis professionaalse debüüdiga.

Pole ju paha!

Lühilugu sai parima alternatiivajaloolise jutuna Sidewise-auhinna ning oli World Fantasy auhinna finalist. Ma ei taha öelda, et jutt oleks halb, aga auhinnad mõjuvad küll pisut avansina. Noh, et algaja autor ja intrigeeris jne.

Ega ma ei oskagi täpselt öelda, et mis selles jutus valesti on... kui üldse on..? Tõsiasi aga see on, et mind see jutt lugedes küll jäägitult ei haaranud. Ei vene tõlkes, ei originaalis.

Lingid:

No comments: